Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Augusztus 05. 15:32, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

A halhatatlan DÍVA

A halhatatlan DÍVA

Már 49 éve, hogy nincs közöttünk Marilyn Monroe, aki már fiatal korában ismert és elismert amerikai énekesnő, Golden Globe-díjas színésznő és nem utolsó sorban szexszimbólum volt.

Norma Jeane Mortenson 1926. június 1-én született Los Angeles-ben. Hányattatott gyermekkorát követően 16 évesen otthagyta a gimnáziumot és férjhez ment. Modell karrierje 1944-ben indult, amikor akkori munkahelyén egy hadianyaggyárban a hadsereg egyik fotósa felfedezte.

1948-ban a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre. Ekkor festette szőkére a haját és változtatta meg a nevét is. Pályafutására erősen rányomta bélyegét a szexbomba-image, melyből többször próbált kitörni, de sem a film gyártók és sem a közönség nem óhajtotta őt másnak látni. Monroe karrierje erotikus vonzerejére építkezett.

Első ismertebb filmje az Aszfaltdzsungel volt, de nemzetközi hírnevet a Niagara című filmmel szerzett. Marilyn Monroe a szexistennő trónjára emelkedett ezzel a szereppel. Ragyogó szőkeségével, szabályos arcával, nőies idomaival az „Igazi nőt” testesítette meg.

1953-ban az első Playboy címlapján szerepelt. Ő lett az első „centerfold" lány, akiről az újság közepén kihajtható képet közöltek, ami persze újabb magasságokba röpítette népszerűségét.
Monroe magánéletét is szívesen célba vette a sajtó. Arthur Miller íróval kötött házasságát folyamatosan tudósították 1956–1961 között, csakúgy, mint John F. Kennedyvel és öccsével, Roberttel való viszonyát is.

Marylin Monroe minden idők egyik legtöbbet fényképezett színésznője volt.
A színésznő azonban az alkohol és a tabletták rabja lett, többször elvetélt, házassága megromlott. Pályafutásának legnagyobb sikerét hozta neki az 1959-ben forgatott „Van, aki forrón szereti” című film főszerepe, melyben élete legnagyobb alakítását hozta.

Depressziós, kórházas időszak következett életében, amelyből csak az emelte ki, hogy őt kérték fel Kennedy köszöntésére annak születésnapi partiján. A köszöntés olyan jól sikerült, hogy románc szövődött közte és az elnök között, sőt annak Robert fivérével is hírbe hozták.

Megbízhatatlansága miatt szerződését felbontották, egy stúdió sem tartott rá igényt, karrierje véget ért. A még mindig csak 36 éves Monroe ágyban fekvő meztelen, a telefont markoló holttestét 1962. augusztus 5-én reggel fedezte fel bejárónője. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként, de ezt kevesen hitték el.

Halálának körülményeiről azóta is számtalan összeesküvés-elmélet lát napvilágot. Marilyn Monroe alig harminc filmet forgatott, de már életében legenda lett.

Rajongói közé tartozott Albert Einstein, Jean-Paul Sartre, képmása ma is évente 2 millió dollárt hoz örököseinek. Mítosza mit sem halványult: az új évezred küszöbén a Playboy, a People és az E! Online magazin szavazásán is őt választották az elmúlt évszázad legszexisebb nőjének.

Marilyn Monroe idén töltötte volna 85. születésnapját.


 

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció