Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 09. 17:25, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

A gazdátlan szemét sorsa

A gazdátlan szemét sorsa

Az illetékes szervek reagáltak bejelentésünkre, de az ügy kapcsán több nyitott kérdés maradt még.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk egy, akkor már két hónapja az Újvárosi Köztemető előtt heverő jelentős mennyiségű szeméthalomról. A beszámolóval egyidőben megtettük a bejelentést is az illetékes szervek felé, akik most reagáltak levelünkre.

Mint kiderült, a Köztemető bejáratával szemben található kézi hulladéktárolót a temető gondnoka kezeli, vagy legalább is kezelné. A zsákok sorsa azonban számomra még mindig nem tisztázott.

A köztisztaságért felelős hivatal képviselői válaszlevelükben írták:
Az Ön által említett szemetet a Teszedd akció keretében iskolások, óvodások szedték, sajnos a felelőst mi sem találtuk meg. Ebben az esetben a szervezőknek kellett volna jobban odafigyelniük. A Köztemetőnél található hulladéktároló edény állandó problémát okoz, hiszen a lakosság rendszeresen oda viszi ki saját szemetét. Mivel kiderült, hogy a kihelyezett szemetet kisgyermekek gyűjtötték, ezért a szervezők helyett a VÁRVAG Nonprofit Kft elszállította. Sajnos a napi rendberakásra az adott területen nincs kapacitásunk, a temető gondnoka pedig a tőle telhető legtöbbet megteszi.

A szemetet ugyan felnőtt önkéntesek szedték, de elképzelhető az, hogy a város részt vesz egy országos szervezésű akcióban és helyi szinten nincs annak felelőse? Ezek szerint sajnos igen. Az említett eset példája több dologra is rámutat, egyrészt, hogy nem hogy napi, de havi szinten sincs kapacitás az adott terület tisztántartására, másrészt pedig, hogy a „tőle telhető legtöbb” annyit tesz, mint szemet hunnyi felette…

A szemetet végül bejelentésünk nyomán elszállították. Kérünk mindenkit, hogy szemetét csak az arra kijelölt helyen rakja el, illetve, hogy amennyiben bárki észlel illetéktelen szemétlerakást, mindenképpen jelezze azt, hiszen saját és közös környezetünket romboljuk!

Ez az eset sajnos sem a városnak, sem a TeSzedd szemétszedési akicónak nem volt jó reklám.

A szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény köztisztasággal kapcsolatos bekezdése alapján:
196. § (1) Aki
a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,
b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.
(2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.
(3)71
(4) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció