Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 19. 14:40, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A Föld napja: soha nem látott mértékben csökken az élővilág sokfélesége

A Föld napja: soha nem látott mértékben csökken az élővilág sokfélesége

Soha nem látott mértékben csökken az élővilág sokfélesége, ezért nagyobb odafigyelésre szólít fel a Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld napja közeledtével.

Az élet kialakulásának 3,5 milliárd éves folyamata után öt nagy kihalási hullámot nevez meg a tudomány, a hatodik, amely a leggyorsabb, most van folyamatban. A Földön minden nyolcadik madárfajt kihalás fenyeget és az emlősök helyzete még rosszabb: a közeljövőben minden negyedik emlősfaj kihalhat - olvasható a szövetség közleményében.
Ilyen ütemű fajpusztulás a dinoszauruszok óta nem történt és ez nem természeti katasztrófa, meteor becsapódás vagy jégkorszak következménye, hanem az emberi beavatkozásé.
Magyarországon a biológiai sokféleségben a legjelentősebb veszteséget a természetes vegetáció elpusztítása jelenti. A jelentős élőhelyi veszteségeket elsősorban a mezőgazdaság okozta, emellett az autópálya építkezések nemcsak mint területfoglalók, hanem, mint izoláló mesterséges folyosók is hozzájárultak a kedvezőtlen helyzet kialakulásához. Az ember egyre nagyobb területeket épít be, mindezt pedig tetézi, hogy Magyarországot a globális felmelegedés erősen érinti, meghatározó tényező a pozitív hőmérsékleti anomália, illetve az aszálynak való kitettség.
Magyarországon a faji változatosság ennek ellenére még mindig gazdagnak mondható, ennek elsődleges oka, hogy a medence gyűjtőpontja a különböző flóra és faunaelemeknek.
Az országban található kultúrnövények és a mezőgazdasági termények megporzása legtöbb esetben az állati beporzóktól függ, így szerepük gazdasági szempontból is kiemelkedő, kihalásuk esetén több milliárd forintot kellene pótlásukra költeni - részletezik a természetvédők.
"Biológiai sokféleség nélkül nem rendelkeznénk egészséges talajjal, nem működne mezőgazdaságunk, nem lélegezhetnénk tiszta levegőt. Fák nélkül nem tudnánk meggátolni a csapadékvíz talajra gyakorolt pusztító hatását, és terméseiket sem fogyaszthatnánk. A fajok kihalása egészségünkre nézve is veszélyt jelent, hiszen számos, az orvostudomány számára hasznos információ tűnhet el" - hangsúlyozta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.
"A jelenlegi természetvédelmi szabályozással nem vagyunk képesek megállítani a biológiai sokféleség csökkenését, ezért rendkívül fontos a jogi és gazdasági szabályozó rendszerünk átgondolása és módosítása" - tette hozzá a programvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során