Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

A Fitch figyelmeztette a magyar kormányt a bankokat célzó intézkedései miatt

A Fitch figyelmeztette a magyar kormányt a bankokat célzó intézkedései miatt

A Fitch figyelmeztette a magyar kormányt a pénzintézeteket célzó intézkedései miatt, amelyek banki leminősítéséhez vezethetnek. A hitelminősítő szerint idén is veszteséges lesz a magyar bankrendszer. Számításuk alapján az új, hozzávetőleg 75 milliárd forintnyi adóteher a bankszektor adózás előtt számolt eredményének közel a negyedét elviheti, ugyanakkor a hatás az egyes bankok esetében jelentősen eltérhet, mivel a szektorszintű profit zömét 'maroknyi' hitelintézet termeli meg.

A Fitch szerint valószínűtlen, hogy a bankok az egyszeri illetéket teljes mértékben át tudják hárítani az ügyfelekre, tekintettel ennek az adótehernek a visszamenőleges jellegére.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az új, egyszeri pénzügyi tranzakciós illeték a már 2010 óta kirótt jelentős, évente hozzávetőleg 120 milliárd forintos külön banki illetékkel együtt terheli a bankrendszert. A Fitch felidézi, hogy a magyar kormány a banki különadó idei megfelezését, majd kivezetését tervezte, ám később visszavonta e vállalását, és állandósította ezt az adófajtát.

Az olasz Intesa bankcsoport máris jelezte, hogy kész lépéseket tenni magyarországi piaci jelenlétének szűkítésére, tekintettel a nehéz működési és szabályozói környezetre - áll az elemzésben. A Fitch Ratings szerint valamivel nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az Intesa mennyire elkötelezett magyar érdekeltsége iránt, mint az olasz bank más közép- és kelet-európai érdekeltsége esetében; ezt tükrözi az Intesa és a CIB Bank besorolása közötti két fokozatnyi különbség. A Fitch 'BBB mínusz' osztályzatot tart érvényben a CIB-re, negatív kilátással. A magyar kormány és a bankrendszer ellentéteinek lehetséges következményeire más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.