Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Május 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A felsőoktatásban egyelőre vidéken is marad a távolléti oktatás

A felsőoktatásban egyelőre vidéken is marad a távolléti oktatás

A vidéki felsőoktatási intézmények jó része egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolléti oktatást, de vizsgálják a könnyítés lehetőségeit az oktatásban és a vizsgáztatásban is.

Hétfőn Pest megye és a főváros kivételével megszűnt a járvány miatti kijárási korlátozás. A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora azt közölte: mivel a kollégiumba nem költözhetnek vissza a diákok, egyelőre nem áll vissza az oktatás korábbi rendje az egyetemen, folytatódik a távolléti oktatás. Mint mondta, keresik a lehetőségét, hogy a vizsgákat hogyan tudják majd távolléti formában lebonyolítani, ugyanakkor tervezik a személyesen lebonyolítható vizsgák menetét is.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) operatív stábja kedden vizsgálja a könnyítések lehetőségeit az oktatásan és a vizsgáknál is, majd az intézkedésekre vonatkozóan a karokkal és a hallgatói önkormányzattal való egyeztetés után javaslatot tesz a rektornak - közölte az intézmény az MTI érdeklődésére. A PTE-n az államvizsgákat akkor tartják meg személyes jelenlét mellett, ha ezt a szak sajátosságai indokolják. Ezeken az államvizsgákon maximálisan ügyelnek a megfelelő távolságtartásra és a higiéniai szabályok szigorú betartására.

A Miskolci Egyetem rektora úgy döntött, hogy a távoktatás folytatódik ebben a szorgalmi időszakban és vizsgaidőszakban, hétfőn kiküldik az erről szóló értesítéseket - közölte a rektori hivatal.

A Gál Ferenc Főiskola valamennyi karán és képzési telephelyein (Szegeden, Gyulán, Békéscsabán, Szarvason és Budapesten) marad a távolléti oktatás márciusban bevezetett rendje, a hallgatók a második félévi vizsgaidőszak végéig nem látogathatják az intézményeket. A záróvizsgák személyes jelenlét melletti megtartásának lehetőségéről később döntenek - írták az intézmény honlapján.

A Debreceni Egyetemen - a rektor és a kancellár korábbi közlése szerint - továbbra is digitális formában zajlik az oktatás, de a gyakorlatigényes záróvizsgák a karok által kidolgozott rendben személyes jelenléttel, szűkített létszámú vizsgabizottságok előtt letehetők a megfelelő, szakmaspecifikus védőfelszerelések használata és a távolsági szabályok betartása mellett. A hallgatók csak vizsgázni mehetnek oktatási épületbe, illetve a könyvtárat látogathatják. A korábban bezárt kollégiumok zárva maradnak a tanév idején, de a gyakorlati kötelezettségüket teljesítő orvostanhallgatókat, a külföldieket és a határon túli magyar hallgatókat eddig is fogadó kollégiumokban lehetőség nyílik a záróvizsgákon és gyakorlatokon részt vevő kollégisták elhelyezésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.