Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 02. 07:05, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A díj átvételekor végzett volna Obamával

A díj átvételekor végzett volna Obamával

A norvég Anders Behring Breivik, aki tavaly 77 embert gyilkolt meg, saját bevallása szerint merényletet tervezett Barack Obama amerikai elnök ellen.

A norvég Dagbladet napilap internetes kiadása rendőrségi jegyzőkönyvet idéz, amely szerint a szélsőjobboldali Breivik elmondta a nyomozóknak, hogy Obamát a Nobel-békedíj átvételekor akarta megölni egy autóba rejtett pokolgép felrobbantásával.

A norvég terrorista beszélt az állítólagos szélsőjobboldali európai hálózatról is, amely Breivik szerint az al-Kaida iszlám terrorszervezet mintájára épül fel, és annak módszereit másolja.

Több ember megmenekülhetett volna

Mint ismert, a norvég ügyészség hivatalosan vádat emelt terrorista cselekedetek és szándékos emberölés címén Anders Behring Breivik ellen, aki robbantásokban és lövöldözve összesen 77 embert ölt meg tavaly nyáron Norvégiában. A norvég rendőrség ezután bocsánatot kért, amiért olyan hosszú időbe tellett leállítania az Anders Behring Breivik által tavaly júliusban elkövetett tömegmészárlást, és beismerte, hogy több halálesetet meg lehetett volna akadályozni. Nyolc hónappal a norvégiai tömegmészárlás után megpróbáltatásairól és kötelességeiről beszélt a Reuters hírügynökségnek Geir Lippestad ügyvéd, aki a merénylőt, Anders Behring Breiviket fogja képviselni az április 16-ra kitűzött perben.

A mészáros egyébként A gyűrűk ura című filmtrilógia elsöprő lendületű zenéjét hallgathatta, miközben áldozataira lövöldözött az Utoya szigeten.

Nem kérdés, felelnie kell

Az MNO-nak nyilatkozó szakemberek szerint nem kérdés, hogy egy 77 ember meggyilkolásával vádolt embernek felelnie kell tettéért. A megkérdeztettek egyetértettek abban, hogy a hangsúly nem a börtönbüntetés nagyságán, hanem inkább azon van, hogy hány – a norvég gyilkoshoz hasonló – őrült él a skandináv vagy akár a magyar társadalomban. „Időzített bombák, akik itt mozognak közöttünk” – mondták.

„Büntetni a gazdagokat, mert gazdagok”

Lapunk a Magyarországon és külföldön történt kriminalisztikai esetek hátteréről dr. Bilkei Pál kriminálpszichológust kérdezte, aki elmondta, hogy a magyar emberek sem érezhetik magukat biztonságban, és a támadások többségének hátterében a „büntetni a gazdagokat, mert gazdagok” elv áll.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.