Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 06. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A cannabis hatása a memóriára

A cannabis hatása a memóriára

A tudósok közelebb kerültek annak megismeréséhez, hogy a cannabis fogyasztása miként befolyásolja a rövid távú memória működését - számol be az új kutatásról a BBC.

A kanadai Ottawa Egyetem csapata egy bizonyos típusú agyi sejtekre, az úgynevezett astrocyta-ra szűkítette le a cannabis hatásának megfigyelését, szerintük ugyanis a cannabis hatóanyag alapú gyógyszerek is blokkolhatják a sejteket.

A cannabis egy sor vegyi anyaggal kerül be az agyba, így befolyásolva a hangulatot és a memóriát is. A kutatók megpróbálják kihasználni ezen vegyi anyagok hatalmát, amelyet kannabiodiknak neveznek a gyógyszeriparban, s amelyek célja többek között a sclerosis multiplex okozta krónikus fájdalmak csökkentése.

A cannabis-fajták gyógyszerként való adagolását azonban óvatosan kell kezelni. A kutatók most a legismertebb kannabionid, a THC agyra való hatását vizsgálták meg. Azt feltételezik, hogy azok legfőképp az astrocyta nevű agysejtekre vannak hatással. 'Ezzel a felfedezéssel megtalálhatjuk a módját az Alzheimer-kór okozta memóriazavar kezelésének' - mondják a kutatók.

Tenyésztett egereken végzett vizsgálat során ugyanis azt találták, hogy asztrocitájukra nincs hatással a THC, s memóriájukat sem érintette az adag mennyisége – írja honlapján a BBC

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni