Városlista
2020. október 27, kedd - Szabina

Hírek

2013. Július 23. 12:19, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A belügyi tárca feljelentette a romákkal szemben Hitlert emlegető francia polgármestert

A belügyi tárca feljelentette a romákkal szemben Hitlert emlegető francia polgármestert

Emberiesség elleni bűntett dicsőítésének gyanújával a francia belügyminisztérium feljelentést tett kedden Gilles Bourdouleix, a nyugat-franciaországi Cholet polgármestere ellen.

A feljelentést a centrista nemzetgyűlési képviselő ellen tette, amiért azt mondta a romákról, hogy "Hitler talán nem ölt meg eleget közülük".
Bourdouleix ezt vasárnap mondta, amikor látogatást tett a város határában azon a magánterületen, amelyet a Franciaországban - nomád életmódjuk miatt - utazó embereknek nevezett romák lakókocsikkal törvénytelenül elfoglaltak, s az emberek közül többen náci karlendítéssel fogadták a velük gyakran konfliktusba keveredő városvezetőt.
Manuel Valls belügyminiszter szerint a polgármester szavai elfogadhatatlanok, amit az igazságszolgáltatásnak "szigorúan meg kell büntetnie". Hasonlóan vélekedett Jean-Louis Borloo, a centrista UDI elnöke is, és kezdeményezte a képviselő kizárását a pártból.
Bourdouleix szavait egy helyi lap, a Le Courrier de l'Ouest egyik újságírója rögzítette, majd hétfőn a lap honlapján közzétette. A felvétel szerint a polgármester kinevette a romákat, amikor azok azt a törvényt emlegették, amely kötelezi az ötezer főnél nagyobb településeket arra, hogy a 400 ezer főből álló, lakókocsikban élő, nomád életmódot folytató francia nyelvű roma közösség számára jelöljenek ki a városok határában vízzel ellátott területet. Majd alig hallhatóan hozzátette: "Hitler talán nem ölt meg eleget közülük". A lap szerint Bourdouleix ekkor már "ki volt borulva a náci karlendítések" és amiatt, hogy rasszizmussal vádolták az emberek.
A polgármester egyébként tagadta, hogy elhangzott a szájából a felvételen hallható mondat. Szerinte azt a lap manipulálta, ezért a szerkesztőség ellen rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést kíván tenni.
Az 53 éves politikus az elmúlt években többször is eljárást indított romák ellen: 2006-ban petíciót kezdeményezett annak érdekében, hogy a polgármesterek kötelezhessék a rendőrséget az illegális helyfoglalók elleni fellépésre, tavaly pedig emberölési kísérlet miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután szóváltásba keveredett romákkal, s a belügyminiszter ellen is panaszt akart tenni "más életének veszélyeztetése" miatt.
A konfliktusok abból adódnak, hogy sok helyen, így Cholet-ban sincsenek az utazó közösségek számára kijelölt befogadó területek, a lakókocsis romák ezért gyakran önkényesen telepednek le egy-egy üres területen, és a jelenlétük a környező településeken incidensekhez vezet. Rajtuk kívül mintegy 12-15 ezer, Romániából és Bulgáriából érkezett, nem nomád életmódot folytató roma is tartózkodik Franciaországban, akiknek illegális átmeneti telepeit a rendőrség viszont rendszeresen felszámolja.
Hétfő délután egyébként a 150 lakókocsiból álló cigánykaraván önként távozott a Cholet határában található szántóföldről.
Két héttel ezelőtt Christian Estrosinak, Nizza polgármesterének egyik nyilatkozata váltott ki óriási tiltakozást, amelyben bűnözőknek nevezte a dél-franciaországi város határába érkezett roma közösséget.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 27. 15:11, kedd | Külföld

Szigorítottak az előírásokon Boszniában

Bosznia-Hercegovina mindkét országrészében szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken - közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán kedden.

2020. Október 27. 14:09, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be szerdán Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.

2020. Október 27. 13:08, kedd | Külföld

Több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát Kalifornia déli vidékein

Kalifornia déli vidékein Gavin Newsom kormányzó rendelete nyomán kilencvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát a tűzvészek miatt hétfőn.

2020. Október 27. 10:04, kedd | Külföld

Már csaknem 43,5 millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 43 483 973 ember fertőződött meg koronavírussal, a járvány halálos áldozatainak száma 1 159 397, a gyógyultaké pedig 29 199 046 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.