Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Július 27. 13:59, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

A bálok bálja

A bálok bálja

Tegnap ünnepeltük az Annákat, akiknek nevéhez az egyik leg jelentősebb és leg nívósabb hazai bálunk, a balatonfüredi Anna-bál fűződik.

Az Anna-bál hagyományának eredetéről csak halvány sejtéseink vannak, pontos történetét máig is homály fedi.

A báloknak mindig is nagy hagyománya volt. A főleg tehetősebb, arisztokrata körökben elterjedt és közkedvelt szórakozási forma a 18-19. században élte igazi fénykorát. A külön kultúrával rendelkező rendezvények az akkori kor izgalmas színfoltjai voltak. Egy-egy ilyen jelesebb eseményen való megjelenés – ahogy ma is – egyfajta presztízsértékkel bírt.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina a hagyomány szerint azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848–49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával, akivel, egy évvel később házasságot is kötöttek. A későbbi évek báljait az ő megismerkedésük tiszteletére rendezték.

A 19. században Magyarországon ez a bál volt a legkedveltebb társasági esemény, melyen olyan neves személyek tették tiszteletüket, mint például Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, vagy Blaha Lujza. Az Anna-bálok történetében volt egy időszakos törés (1914 és 1954 között), amikor nem tartották meg az eseményt. A bált mindig az Anna névnaphoz legközelebbi szombaton rendezik meg.
Az Anna-bál legfontosabb eseménye a bálkirálynő választás, ahol kiválasztják a bál szépét. Ez a hagyomány azonban nem él a kezdetek óta. Bálkirálynőt csak 1862 óta választanak. Az Anna-bál első megválasztott bálkirálynője Kozma Irma volt. Azóta minden évben megválasztják a bál szépét. A bálon részt vevő nők számozott herendi porcelánszívet kapnak, s a szakmai zsűri ezek alapján választja ki a 15 legszebb lányt, akik közül a közönség választja ki a bálkirálynőt és két udvarhölgyét.

A bál kísérőrendezvényei közül kiemelkedik a hagyományos Balatoni szívhalászat, melynek során a lányok a vízbe dobott, nevekkel ellátott fa-szívek kihalászásával választják ki esetleges jövendőbelijük nevét. A halászatot a bált megelőző pénteki napon tartják.

Hagyomány még, hogy a bál napján az előző év bálkirálynője hintóval körbekocsikázza a várost.

A rengeteg érdeklődőt vonzó Anna-bált idén 186. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden.

 

FirKata
 

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció