Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 17. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A baleseti adó miatt minden autósnak jelentősen emelkedik a tarifája

A baleseti adó miatt minden autósnak jelentősen emelkedik a tarifája

A baleseti adó mintegy negyedével emelheti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakat.

A mértéke ugyan 30 százalék lesz, de az alkuszok és a kormány is arra számít, hogy az árverseny miatt egy részét a biztosítók átvállalják – írja a Világgazdaság.

Néhány napja még tovább csökkenő kötelező felelősség-biztosítási díjakról szóltak az alkuszcégek prognózisai, a baleseti adóról szóló nemrég kiszivárgott információk szerint viszont már szinte biztosra vehető, hogy minden autósnak jelentősen emelkedik a tarifája. A kormány 27 milliárd forintot szeretne beszedni a biztosítóktól ezen a címen. A biztosítók minden bizonnyal áthárítják majd az ügyfelekre a díjat. Más választásuk a biztosítóknak nem is lehet, hiszen a járműfelelősség-biztosítási díjbevételük az idén már a 100 milliárd forintot sem éri el, és az éles árverseny miatt a piaci szereplők többségénél már csak minimális profitot termel ez az üzletág. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint az autósoknak a kgfb-díj 30 százalékának megfelelő baleseti adót kell majd leróniuk, amelyet a biztosítási díjjal együtt kell megfizetniük. Magát az adót azonban a biztosítók róják le az államnak. Arra a türelmi időszakra, ameddig a biztosító szolgáltatása fennáll, de a biztosított elmulasztja a díj és az adó megfizetését, az adó beszedésének kockázata nem a biztosítót terheli.

A tavalyi kampány során rekordalacsony, 17 ezer forint körüli átlagdíjak alakultak ki, ezek a baleseti adó miatt 22 ezer forint fölé ugorhatnak – mondja Lantos Lóránt, a Kötelező.hu portál vezetője. A díjverseny fokozódása miatt az adó mértékénél kisebb arányú, 25 százalék körüli díjemelésre számít csak a Biztositas.hu, és a kormány is úgy kalkulál, az árverseny miatt a baleseti adóból fakadó áremelés egy részét átvállalják majd a biztosítók. A legkisebb mértékben a motorosok díjai nőhetnek, a legnagyobb extra terhet pedig a teherautók és a buszok után kell majd megfizetni. A Biztosítás.hu kalkulációi szerint egy átlagos személyautónál évente 7200 forint körül alakul az adó összege.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni