Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Szeptember 11. 17:10, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoCegléd

9/11

9/11

Kereken tíz éve érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása, amikor két eltérített repülőgépet vezettek a World Trade Center két tornyába, mintegy 3 000 ember halálát okozva.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merénylete volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre. A terroristák terveik szerint az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezették bele szándékosan a repülőgépeket. A New York Cityben Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két repülőgép csapódott be, ezzel megölve a környező emeleteken dolgozó embereket. Mindkét épület összeomlott két órán belül, az összeomlást követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott.

A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról, az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.
A terrorakció folyamán géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida tagokat rejtegettek.

A mai évfordulóra az USA megerősített védelemmel készült, miután a hatóságok "hihető" terrorfenyegetésről szereztek tudomást. Két civil meghalt, ötven amerikai katona megsérült, amikor merényletet követtek el egy NATO-bázis ellen Afganisztánban. New Yorkban felavatták a Szeptember 11. emlékhelyet a Ground Zerónál, melyre rávésték az összes áldozat nevét.

A szeptember 11-i terrortámadás áldozataiért világszerte tartanak ma megemlékezéseket. A terrorizmus és a terrorellenes küzdelem áldozatainak emlékére a fővárosban koncertet és egyéb megemlékezéseket rendeznek.

Országszerte a tűzoltók 14:46-kor (közép-európai idő szerint 2001. szeptember 11-én ebben a percben csapódott be az első eltérített repülőgép a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába) emlékeznek meg a terrortámadás áldozatairól, köztük a New Yorki-i tűzoltó bajtársaikról. Az ország hivatásos, köztestületi, létesítményi tűzoltóságainak szolgálatban lévő tagjai védőruhában, a szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek előtt, azok kék lámpáinak fényjelzését használva egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az elhunytakról.

New York-ban 6 000 tűzoltó emlékezett elhunyt társára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció