Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Január 20. 09:34, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

6,325 millió a beoltottak, 15 526 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 71 beteg

6,325 millió a beoltottak, 15 526 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 71 beteg

Magyarországon a beoltottak száma 6 325 143, közülük 6 069 677-en a második, 3 437 335-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták.

15 526 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 385 500-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 71, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 757-re emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 186 319, az aktív fertőzöttek száma 158 424-re emelkedett. Kórházban 2673 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ötödik hullám felszálló ágában vagyunk, az omikron vírusvariáns már erősen terjed, ez okozza a fertőzések 87 százalékát.

A megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása - tették hozzá.

Jelezték: az oltási akció csütörtök és péntek délután, és szombaton is folytatódik.

Kiemelték: február 15-étől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, csak azoknak lesz érvényes, akik oltottak, illetve harmadik oltásukat is 6 hónapon belül felvették. Aki szeretné minél előbb beadatni az első vagy a megerősítő, harmadik oltását, előzetes időpontfoglalás nélkül megteheti a januári oltási akciónapokon.

Továbbra is várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják - tették hozzá.

Az 5-11 éves gyermekek oltása csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás beadatásával ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség - írták.

A háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.



Tudatták azt is, hogy folyamatosan nyitva áll a regisztráció lehetősége és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is.

Emlékeztettek, ahogy azt a kormány már bejelentette, a negyedik oltás is már kérhető, akár a most zajló oltási akciók keretében is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.

Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal vagy a háziorvossal. Az oltóanyag választása minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs - tették hozzá.

Azon oltatlanok, akik a fertőzésen már átestek, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulás után olthatók.

A kormányzati portálon felhívták a figyelmet arra, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást - ismertették.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (247 360) és Pest megyében (192 404) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (81 235), Hajdú-Bihar (73 516), Bács-Kiskun (72 429), Szabolcs-Szatmár-Bereg (70 908) és Győr-Moson-Sopron megye (70 298). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (28 910).

Hatósági házi karanténban 34 810-en vannak, a mintavételek száma 9 612 654.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére