Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Február 01. 09:04, hétfő | Helyi

2022 nyarára készülhet el az új Gál József Sportcsarnok

2022 nyarára készülhet el az új Gál József Sportcsarnok

Közel kétszer akkora, mint az eddigi, majdnem 6.000 négyzetméter nettó alapterületű lesz az épülő, vadonatúj Gál József Sportcsarnok.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2022 nyarán adják át a létesítményt. A csarnokkal kapcsolatos kérdésekre Dr. Csáky András polgármester válaszolt.

- Eredetileg mikor kezdődött és záródott volna az építkezés?

- "Történészek" elmondása szerint 2014-ben, amikor Miniszterelnök Úr átadta a Rákóczi úti sportuszodát, meglátva a sportcsarnokot, utasította az ünnepségen szintén jelenlévő kancelláriaminisztert, hogy biztosítsanak forrást a sportlétesítmény felújítására. Isten malmai lassan őröltek. 2016 decemberében került sor a támogatási szerződés aláírására, mely 500 millió forintot biztosított a Ceglédi Kosárlabda Egyesület és a Ceglédi Kék Cápák Sportegyesület részére a sportcsarnok felújítása céljából. Két év állt rendelkezésre a beruházás befejezésére.

- Mi volt az oka a csúszásnak?

- A múlttal való foglalkozás nem viszi előre a dolgokat, engem csak a jövő érdekel. Amikor 2019 októberében polgármesterré választottak, még el sem kezdődött a felújítás, csupán az addig elköltött több mint 80 millió forint számlái álltak rendelkezésre. A Belügyminisztérium államtitkárával, Pogácsás Tibor úrral történt személyes egyeztetés eredményeképpen a korábban megítélt 500 millió forint és annak több mint 23 millió forintos kamata visszautalásra került, de néhány hét elteltével az 500 millió forintot a két egyesület ismételten megkapta. Ígérvényünk van arra, hogy az eddig elköltött pénz számláit is befogadják. Idén ősszel a beruházó kiválasztásra került és novemberben a bontási munkák elkezdődtek. A megkötött szerződések értelmében 2022. június végére a használatbavételi engedély is rendelkezésre kell, hogy álljon.

- Mennyivel tud majd többet az új csarnok?

- A felújítást követően az alapterület megközelítőleg kétszeresére növekszik, az új létesítmény nettó alapterülete 5.892 m2 lesz. Az építményen belül 2 db 40x20 méteres terem kerül kialakításra. Ez párhuzamos rendezvények megtartására ad lehetőséget. A versenycsarnok kétoldali lelátóval fog rendelkezni. Maga az épület a Rákóczi út felé, a strand kerítéséig terjed majd a tervek szerint, s a Gubody park irányába is egy ekkora résszel fog bővülni. Mind a Rákóczi, mind a Köztársaság út felé is szélesedik az építmény. A Gubody park fáit nem érinti a beruházás, ellenben az uszoda Rákóczi út felőli sarkában álló fa kivágásra kerül. A fa betegsége miatt már az elmúlt időszakban is javaslat hangzott el az eltávolítására, de ez most fog megtörténni. A parkolók az építési előírásnak megfelelően valósulnak meg a Köztársaság út felőli részen.

- Mekkora a beruházás költségvetése?

- Jelen ismereteink szerint a beruházás forrásigénye nettó 2,54 milliárd forint, melyből 0,5 milliárd forint az állami támogatás. Azért fogalmazok így, hogy jelen ismereteink szerint, mert a kiviteli tervek részben most készülnek, és ennek során törekszünk olyan technikai megoldások kialakítására, melyek a későbbi üzemeltetési költséget mérséklik. Ezen technikai megoldások módosíthatják a költségvetés nagyságát.

- Marad-e a név Gál József Sportcsarnok, és mi az átadás tervezett időpontja?

- Természetesen marad a jelenlegi elnevezés. Mint már korábban utaltam rá, a szerződésekben 2022. június 30. szerepel a végső átadás időpontjaként.

VGM

Az írás a Ceglédi Hírmondó 2021. január 28-ai számában jelent meg.
Fotók: A Gál József Sportcsarnok bontási munkálatai 2021. január 29-én,
Kisfaludi István

Forrás: cegled.hu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció