Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. December 30. 13:00, péntek | Helyi

Néhány megszívlelendő jó tanács a szilveszterre

Néhány megszívlelendő jó tanács a szilveszterre

Hogyan bánjunk a pirotechnikai eszközökkel?

A tűzijáték termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 173/2011. (VIII.24.) Korm. rendelet szabályozza (a továbbiakban: rendelet).

A vonatkozó jogszabály értelmében december 28-ától december 31-éig vásárolhatunk pirotechnikai termékeket.

A pirotechnikai termékek közül a rendelet alapján 1. 2. és 3.pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket vásárolhatunk. A legveszélyesebb (legtöbb hatóanyagot tartalmazó termék) a 3. kategóriájú.

1. kategóriájú pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték 2015. december 28. 18 óra és 2016. január 1-jén 6 óra közötti időtartam alatt használható fel. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel.

2. kategóriájú pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték 2015. december 28. 18 óra és 2016. január 1-jén 6 óra közötti időtartam alatt használható fel. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel.

3. kategóriájú pirotechnikai osztályba december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartam alatt használható fel, csak nagykorú személy használhatja fel. A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket 2016. január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

2007. július 23-án elfogadott európai uniós, 23-as számú előírás értelmében magánszemélyek számára szigorúan tilos a petárdák birtoklása, az azokkal való kereskedés és azok használata.

A szabálysértési törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértések elkövetését 5000-150 000 forintig terjedő pénzbírsággal. A szabálysértés miatt a rendőrség, közterület-felügyelő, hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézője járhat el.

Az év végi ünnepek idején nagy számban használt tűzijáték termékek és egyéb pirotechnikai eszközök akár súlyosabb balesetek okozói is lehetnek, ha nem a megfelelő körültekintéssel használják őket.

Néhány jó tanács az év végi biztonságos szórakozáshoz:

1. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
2. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
3. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
4. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.
5. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesseazokat!
6. Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
7. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
8. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!
9. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!
10. A balesetveszély elkerülésén kívül fokozottan figyeljünk oda ilyenkor házi kedvenceinkre, akiket kifinomul érzékszerveik miatt a hangos zaj különösen megviselhet. Évről évre egyre több rémült háziállat szökik el szilveszter éjjel csendesebb menedéket keresve magának. Előzzük meg a bajt és igyekezzünk nyugodt körülményeket biztosítani kedvenceink számára!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció