Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. December 20. 17:24, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

2012. 12. 21.

2012. 12. 21.

Az első, vagy az utolsó nap?

Ha meg lehetne választani egy esetleges világvége napját, többen bizonyosan egy hétfői napra szavaznának, de a világvége sajnos nem köt kompromisszumot, sőt még a hétvégét sem várja meg, és körmönfont módon az év utolsó munkanapján csap le ránk.

A világvégét már sokan sokféleképpen megjósolták. Mai világunkban már szinte minden évre jut egy-egy jól megszervezett világvége. Idén a maják riogatják az emberiséget, akik december 21-re hirdették meg az aktuális apokalipszist.

A jóslat szerint 2012. december 21-én a világ - legalábbis ahogy mi ismerjük - valamiféle szörnyű, ám látványos kataklizma következtében megsemmisül; tűzvész, árvíz pusztít majd, földrengések vagy becsapódó meteorok egész sora végez az emberiséggel. A történetet könyvek, cikkek, akció dús filmek egész sora dolgozta fel ilyen-olyan látványos módon a neves dátumot.

Mondjanak bármit is a misztikus elméletek kedvelői, kiindulópontjuk ugyanaz: az egykor élt, matematikában és csillagászatban is ügyesen tapogatózó (bár azért nem keveset tévedő) maja civilizáció ősi naptára ezen a napon lezárul, nem folytatódik. Vagyis valami történni fog, valaminek történnie kell. Na, de mi? Ez az, amire mindenki kíváncsi. Nem szeretnék messzemenő jóslatokba bocsátkozni, ezért csak azt írom le, amire biztosan számíthatunk december 21-én.

Téli napforduló: Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.

Naptevékenység maximuma: egy természetes (és tudományosan is megalapozott) folyamat részeként az aktuális, 11 évenként ismétlődő naptevékenységi ciklus ezidőtájt közelít majd becsült maximumához, aminek ugyan sem társadalmi, sem gazdasági hatása sem fenyeget, viszont technikai infrastruktúránkra lehet majd némi hatása.

Bár az előrejelzések szerint semmilyen, a Föld pályáját vagy keringését módosító, becsapódó óriásmeteorra, vagy hasonlókra nem kell számítanunk, szenzációhajhászainkat ez azonban cseppet sem izgatja. Az igazán szemfülesek (mint mindenből) ebből is hasznot húznak. Több helyen programokat, világvége-bulikat szerveznek, egyes utazási irodák pedig világvége-utazásokat hirdetnek.

Néhány tipp a túléléshez:

  • Amit tehetsz: Tölts minél több időt a szeretteiddel, és élj meg minden egyes pillanatot!
  • Amit biztosan NE tegyél: Ne mondj fel a munkahelyeden, és ne költsd el az összes pénzedet!

És ha nagyon kíváncsi vagy kukkants bele egy érdekes visszaszámlálásba!

És végül egy megnyugtató hír: Nem lesz világvége, mert Chuck Norris úgy döntött tovább számolja a napokat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására