Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 14. 07:43, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

18 percenként meghal egy magyar a cigaretta miatt

18 percenként meghal egy magyar a cigaretta miatt

Eddigi legnagyobb népegészségügyi kampányát indította el a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma:

a jövő év márciusig tartó, „Ne szívj tovább!” című kampánysorozat a dohányzás okozta egészségkárosodásra, a leszokást segítő programokra kívánja felhívni magyar lakosság figyelmét. Magyarországon hetvenen, évente pedig 30 ezren vesztik életüket a dohányzással járó betegségekben.

Mint ismeretes, hazánkban 18 percenként meghal egy ember a dohányzás következtében. Naponta mintegy 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. E káros szenvedély felelős a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, és az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30-35 százalékáért. A statisztikai adatok szerint a világon 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Magyarország sajnos a világranglista élmezőnyében van. Hazánkban minden harmadik férfi (a felnőtt férfiak 32,8 százaléka) és minden negyedik nő (a felnőtt nők 23 százaléka) napi rendszerességgel dohányzik, a személyenkénti cigarettafogyasztás pedig meghaladja az évi 2000 szálat. Ami még ennél is drámaibb tény, hogy a cigarettázás egyre fiatalabb korban kezdődik.

A 2012. január 1-től hatályos szabályozás ezeken a számadatokon, „a Magyarországot fenyegető népegészségügyi katasztrófahelyzeten” kíván változtatni. A civil és állami szféra mostani összefogásának eredményeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, televízió-, és rádióhirdetések, plakátok, poszterek, matricák állnak a teljes közösség rendelkezésére e fontos ügy kapcsán.

A kampány menetét, anyagait, az aktuális információkat mától a NESZIVJ.POSTR.HU blogon követhetik nyomon a látogatók, ahol a folyamatosan frissülő bejegyzések mellett az ügyet támogató parlamenti képviselőkkel és hírességekkel készült interjúkat is megtekinthetik. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadásával és az azt támogató társadalmi összefogással reális esélyt lát arra, hogy Magyarországon olyan generációk nőjenek fel, akik nem dohányoznak – olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (NEFMI) közleményében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: cigaretta, dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.