Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 19. 15:35, szombat | Helyi önkormányzati

100 milliós beruházás indul a volt laktanya területén

100 milliós beruházás indul a volt laktanya területén

Egy debreceni cégcsoport Cegléden kíván terjeszkedni és beruházni.

Idei utolsó rendes ülését tartotta Cegléd Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Az ülésen több mint harminc napirendi pontot tárgyaló grémium áttekintette a térfigyelő kamerák és a mezőőri szolgálat működésének tapasztalatait, és döntöttek arról, hogy a 2 hektár alatti területek után nem kell mezőőri járulék fizetni. 100 millió forintos új beruházás indulhat a laktanya területén, és folytatódik az önkormányzati feladatok racionalizálása.

Eredményesnek és megfelelőnek bizonyul a térfigyelő kamerarendszer – derül ki a térfigyelő kamerák élő rendszerű megfigyelésének megvalósításáról szóló beszámolóban, amit a testület el is fogadott. A tavaly benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően idén kiépítésre került a közbiztonság növelését szolgáló térfigyelő kamerarendszer. Október elsejétől tíz helyszínen, 2-2 kamera került kihelyezésre, melynek felvételeit a közterület-felügyelet munkatársai figyelik. Eddig a Ceglédi Rendőrkapitányság több esetben foglalt le felvételeket – ezekre több ügy nyomozásának lefolytatásához volt szükség. A kamerák élő rendszerű megfigyelése az elmúlt hónapokban eredményesnek bizonyult és segíti növelni a közbiztonság érzetet – áll a beszámolóban.

Módosították a közterületek használatának rendjéről és feltételeiről szóló önkormányzati rendeletet. Közvélemény kutatást végezni és szórólapot terjeszteni a jövőben közterület-használati engedélyt kérelemmel lehet, a térhangosítás napi díja ugyanakkor a jövőben egy havi díjjá módosul. A díjakkal kapcsolatban utoljára 2012-ben volt változás.

Módosították a mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékokról szóló rendeletet is. Ennek értelmében a 2 hektár alatti és a mocsaras területekre a jövőben nem terjed ki a rendelet hatálya, tehát ezek után nem kell mezőőri járulékot fizetni. Így mentesülnek a fizetés kötelezettsége alól azok a külterületi tanyás ingatlanok is, amelyek 2 hektárnál kisebbek. Az ülésen elhangzott: a rendőrség folyamatos kapcsolatban van a közel egy éve felállított mezőőrséggel, akiknek nagyban köszönhető, hogy a felére csökkent a külterületen a bűncselekmények száma.

Tovább folytatódik az önkormányzati feladatok racionalizálása. Az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson ment és megy át az önkormányzati szektor, a feladatokat is át kell hangolni a költséghatékonyabb, minőségi működésre. Ennek fényében olyan szervezeti átalakítások indultak és indulhatnak meg az intézmények és gazdasági társaságok tekintetében, amelyek a következő időszakban gazdaságosabbá tehetik az önkormányzat és a cégek működését. Ennek fényében javaslatot tettek egy Nonprofit Kulturális Kft. létrehozására, készül a Cegléd Városi Televíziónak az Uránia Mozi épületébe tervezett beruházásának koncepciója, és még több ingatlan, illetve közterület felújításának, korszerűsítésének előkészítése. Annak érdekében, hogy a város gazdasági társaságainak vezetőivel egységes szerződése legyen az önkormányzatnak, januártól módosítják a társaságok vezetőinek szerződését, valamint a megnövekedett feladatai miatt megemelték a Városfejlesztési Kft, a VÁRVAG és a CTV ügyvezetőjének bérét.

Az autizmussal élő fiatal felnőttek szülei kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz. Ebben arra kérték a testületet, legyenek segítségre a fiatal felnőtt autisták napközbeni elhelyezésében, tekintettel arra, hogy a Losontzi Iskola erre szakosodott intézményében a tanulmányok befejezése után nincs a térségben olyan speciális intézmény, ahol szakszerű fejlesztést megkaphatnák. Az önkormányzat megvizsgálja, hogyan biztosíthatna térítésmentesen egy megfelelő ingatlant számukra.

Egy debreceni cégcsoport Cegléden kíván terjeszkedni és beruházni. Az önkormányzat elfogadta az ajánlatot, aminek értelmében a cég 100 millió forintos beruházást tervez a volt laktanya területén és jövőre 3, az azt követő évben pedig 5 új munkahely megteremtését vállalja.

Elfogadták a 2016. évi rendezvénynaptár tervezetet. Egyes rendezvények összevonását, illetve több rendezvény más intézményekkel való közös szervezését tartották szem előtt, de fontos volt az is, hogy minél több civil szervezetet is bevonjanak.

Zárt ajtók mögött döntöttek a „Cegléd Város Kultúrájáért” szakmai elismerés adományozásáról. A testületi ülés napirendi pontjairól és döntéseiről bővebben a www.cegled.hu oldalon olvashat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: