Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Szeptember 04. 14:09, szerda | Helyi

100 éves a Budai úti iskola

100 éves a Budai úti iskola

Száz évét ünnepelte a Budai úti iskola augusztus 31-én.

Száz évét ünnepelte a Budai úti iskola augusztus 31-én. A centenárium alkalmából egész napos ünnepséget tartottak: főzőverseny, rendhagyó tanítási órák, úttörő korszak kiállítás, tanítók, tanárok s öregdiákok találkozója is várta azokat, akik együtt ünnepelték a tanyasi iskola száz esztendős fennállását.



A Táncsics Mihály Általános Iskola Budai úti tagintézményének századik születésnapján – ahol tiszteletét tette Hegedűs Ágota alpolgármester és Dr. Ferentzi Norbert a körzet önkormányzati képviselője - Rimóczi Gábor mondott ünnepi köszöntőt. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én köszönthetem önöket tagintézményünk száz éves ünnepségén. Az épületek között úgy gondolom hogy kivételes ez az épületkomplexum, hisz ez száz éve iskolaként működik. Egy iskola száz éves ünnepe akkor öröm igazán, ha az az iskola él, létezik és működik. Ha annak falai közül évenként értelmes fiatalok kerülnek ki, ha az ott végzett ifjúság az alapító szellemében sajátítja el az emberi méltósághoz illő magatartási normákat és a tudás oly magas szintjét, mellyel tovább viheti a jövőt. Egy olyan iskolát köszöntünk ami működik és él, és immár száz éve állt helyt a történelem viharaiban, a nagy világégések, a rendszerváltások, az anyagi lehetőségek korlátozottsága és a folyamatosan változó oktatáspolitika útvesztői között. – fogalmazott az igazgató.



A nap folyamán különböző előadásokat tartottak: Réthi Mária, mint az iskola volt igazgatója tartott visszaemlékezést, történelmi összegzés az iskola múltjáról; Reznák Erzsébet volt tanítvány a Horthy-korszak iskolatörténetéről beszélt; míg Dr. Szabó Alfréd az iskolarendszerről, a tanyasi iskolákról és a pedagógiai módszerekről tartott előadást, melyeket rendhagyó, korhű tanítási óra követett a nemrégiben felújított iskolamúzeumban. Farkas Judit igazgatóhelyettes a délelőtt folyamán elmondta: hosszútávú reményeik szerint a felújított iskolarészleg akár egy turisztikai nevezetesség is lehetne, melyet a jövőben próbálnak is erre a célra kihasználni. Az iskola száz éves születésnapján megtartották az ünnepélyes tanévnyitót, ahol emléktáblát is avattak a centenárium alkalmából.

fotó: Balga Gábor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására