Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Október 18. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Kiállítás a reformáció hónapján

 Kiállítás a reformáció hónapján

A ceglédiek számára több érdekességet is rejt a magyar nyelvű bibliáról szóló tárlat a református imaházban.

A Vizsolyi Biblia nyomtatásának 425 évfordulójára szervezett vándorkiállítás az egyik ceglédi lelkészről is megemlékezik, aki az 1900-as évek elején szintén lefordította a szentírást. De a nagytemplomot felavató püspök arcmása is fellelhető a tablókon.

A Szentírás nemzeti nyelvre fordítása a reformáció nagy vívmánya, amelyet aztán a katolikusok is követtek. Az első teljes, az eredeti nyelvekről való magyar bibliafordítás, az úgynevezett Vizsolyi Biblia, Károli Gáspár munkája. 1590-ben nyomtatták ki, ennek éppen 425 esztendeje – ennek állít emléket a Zuglói Helytörténeti Műhelynek a reformáció hónapjára készített összeállítása. „Talán nem állunk messze az igazságtól, ha a 19. század felvilágosult gondolkodóival együtt, hogy a magyar nyelv megmaradásának egyik kulcs mozzanata, kultúrtörténeti fordulópontja volt a református magyar bibliafordítás. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak protestáns részről történtek bibliafordítások.” – mondta el Hánka Levente református lelkész.



Vagyis nem csak a hívőknek fontos ez a magyar nyelvű nyomtatvány, hanem valamennyi magyarul beszélő számára is egyfajta ereklye. Ahogy a kiállítás is érdekes lehet valamennyi ceglédinek, hiszen több a városhoz kapcsolódó vonatkozása van. „A második világháború alatt halt meg, amikor ostromolták Ceglédet. Előtte részt vett egy bibliafordító munkában.” – mondta el a lelkipásztor. Czeglédi Sándor a nagytemplomi gyülekezet lelkésze volt, aki az újszövetséget önszántából, egyedül fordította le. Majd immáron Raffay Sándor evangélikus püspökkel együtt az ószövetséget is. A felkérés úgy szólt, amennyire lehet, maradjanak hűek a Károli fordításhoz. A másik tablón egy újabb Ceglédhez kötődő személy látható. „Az itt említett Szász Károly püspök az a Szász Károly, aki itt volt a ceglédi református nagytemplomnak a felszentelésén, 1871-ben.” – tette hozzá Hánka Levente.

A nagytemplomi gyülekezetnek elsősorban 1800-1900-as évekből származó Bibliái vannak. A kiállításon néhány régebbi szentírás mellett a Károli féle kötet hasonmás kiadása is látható.

Forrás: ctv.hu
Fotó: Kisfaludi István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására