Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | La Toscana Bisztró

2015. Január 23. 13:12, péntek

Utazz a Toscana-val! Az első állomás India

Utazz a Toscana-val! Az első állomás India

Nemzetiségi konyhák a La Toscana Bisztróban

Éttermünk januártól egy olyan gasztronómiai utazásra invitálja vendégeit, ahol minden hónapban más-más nemzet ételeivel ismerkedünk meg. Elsőként az indiai konyha, az indiai kultúra kerül terítékre. Februárban pedig a szerb konyha világába pillantunk majd be.

India íz világa nagyon izgalmas és intenzív. Fő alkotóeleme a curry, ami szinte egyetlen ételükből sem hiányozhat. Kicsit olyan, mint nálunk a pirospaprika. A vacsorára készülve, az ételeken túl India kultúrájának is utánajártam. így tudtam meg például azt is, hogy India fővárosában, Delhiben 16 millióan élnek, ami valljuk be, nem kevés. Sajnos nagyon nagy a szegénység, éppen ezért főleg egyszerű és olcsó ételeket főznek. Konyhájuk egyszerű, de kimondottan egyedi, hiszen más népek, más kultúrák jellegzetességei nem fedezhetőek fel ételeikben.

Igazi fűszerimádók. A tikka masala, ami egy nemzeti specialitásuk, is egy igazi íz kavalkád, de leveseikből sem spórolják ki a fűszeranyagokat. Egy európai ember számára talán túl intenzíven ízesítenek, de számukra ez a megszokott. Van egy íratlan szabály, miszerint 5 fűszernél többet nem érdemes egy ételbe beletenni, mert egyik tompítja a másikat. Nos, az indiai konyha nem ismeri ezt a szabályt. A különböző masalákba 6-8 féle fűszert kevernek. És ez csupán egy alap. A legtöbb ételükben nem ritka a 10-12 fajta fűszer egyidejű használata sem.

A fűszerek mellett előszeretettel használják a különféle lencséket és babokat levesben és főételben egyaránt. Minden egyes főételüket mártással tálalják, még a sült húsokat is.

Az indiai est menüjét végigfutva, többen feltették azt a kérdést, hogy hogyan kerül egy indiai esten marha az asztalra? Nos, utána néztem, és a világon az 5. legnagyobb marhatenyészet Indiában található. A hinduk ugyebár nem eszik a marhát, hiszen vallásuk szerint szent állat, de napjainkban már egyre több hindu huny szemet e szabály felett, és igen is fogyasztják a marhát.
A hinduk mellett Indiában sok a muszlim, akik viszont a sertést nem eszik meg.



Óceánparti ország lévén nagyon sok halat és tengeri herkentyűt fogyasztanak, de a csirkét sem vetik meg. Sőt!

Az ételek mellett az italok, valamint a zene is az adott nemzet hangulatát idézi. Túl sok alkoholos italt ugyan nem fogyasztanak. Bort szinte egyáltalán nem isznak, inkább csak sört és könnyebb koktélokat isznak, ami talán furcsán hangzik, de joghurt alapúak.

Ezek az indiai ételek a menünkbe is beépülnek.

Kéthetente pedig egy tengeri halakat, kagylókat, rákokat felvonultató vacsorával jelentkezünk, melyek alakalmával igazi különlegességeket igyekszünk majd feltálalni. Az első halestre január 28-án kerül sor.

A január 22-i indiai vacsora olyan jól sikerült, hogy február 5-én újra megismételjük. Szóval, aki lemaradt és szívesen pótolna, vagy esetleg repetázna, azt február 5-én nagy szeretettel várjuk!
Asztalfoglalás: 36 53 310 083


La Toscana Bisztró

Cegléd, Kossuth tér 8.
www.latoscanabisztro.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2017. Június 01. 12:23, csütörtök | La Toscana Bisztró

Végre itt a TERASZezon!

A La Toscana Bisztróban is megnyitottuk a tavaszi terasz szezont.

2017. Május 17. 14:32, szerda | La Toscana Bisztró

Elzászi est Toscana-ban

Pityu újabb tematikus estje

2017. Április 21. 11:02, péntek | La Toscana Bisztró

Kici kínai est a Tosi-ban

Újabb távol-keleti ízek kerültek terítékre a La Toscana Bisztróban