Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Blog | Füle Családi Borászat

2014. Augusztus 18. 15:55, hétfő

Érik a szőlő, hajlik a vessző....

Érik a szőlő, hajlik a vessző....

Szüreti előrejelzés

Biztosan hallottátok már a hírt, hogy elkezdődött a korai fajták szürete az országban. Nekünk is hamarosan fel kell készülni. A részletekről Füle Dénes, borászt kérdeztük.

Gondolom, kíváncsiak vagytok rá, hogy mi alapján döntjük el a szüret időpontját. Nem úgy, hogy megkóstoljuk a szőlőt! :-) „Hmm, ez édes!” A szüretet arra az időpontra teszem, amilyen terméket szeretnék a szőlőből készíteni. Ezt hívjuk technológiai érettségnek. Például a Zweigeltet a rozé készítéséhez korán kell leszedetnem, a vörös borhoz később. Ha a cukorfok eléri a megfelelő szintet ahhoz a borhoz, amit szeretnék készíteni belőle, akkor kitűzhetem a szüret időpontját. A cukor arányát a szőlőben folyamatosan mérjük, így ezt a következtetést le tudjuk vonni. Nálunk a cserszegi fűszeres és a rajnai rizling szokott először beérni. Mindkét szőlőből száraz bor készül. Tavaly a cserszegit szüreteltük először. Meglátjuk, hogy hogyan alakul az időjárás, ezáltal a cukor-sav arány a szőlőbogyóban –ez a glüko-acidimetrikus mutató -.

Mint tapasztaltátok, rengeteg eső esett az idén, ez kedvez a szőlőnek, mert sok termést hoz, nagy savtartalmú borokat képes létrehozni az évjáratban. A sav ahhoz kell, hogy a bor tartósabb legyen. Vannak olyan tájak, ahol olyan erős savai vannak a bornak, hogy éveikig eltarthatók. Vannak nagyborok, amik 20-30 év után is fogyaszthatók. Itt a Kunságon üde, fiatalos savak vannak, korábban lecsengenek. De térjünk vissza a mi fajtáinkhoz! A cserszegi hungarikum, magyarfajta, ami fagytűrő, szeret a Kunsági borvidéken, ide is lett nemesítve. Bakonyi Károly nevelte ki Cserszegtomajon. Mi nagyon szeretjük, Ceglédbercelen érik, és várja a szüretelő kezeket. A Rajnai rizlingünk nyársapáti. A két szőlőterület mikroklímája eltérő. A mikroklímát a talaj, a napsütés és a csapadék együttese alakítja ki. Most csapadékban nincs hiány, ilyenkor védekezni kell a rothadás ellen. Én is ezt teszem nagy erőkkel, a napokban is voltam a területeken, hátha lehet permetezni, de sajnos nem lehetett, mert esőre állt az idő. Ha ilyen szép napos idő és szélcsend lesz, indulhat a permetezés.

Hamarosan jelentkezem még több hírrel a szüretről!

Dénes

Füle Családi Borászat
Cegléd, Kőrösi út 33.
www.fulecsaladiboraszat.com

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2017. November 16. 00:00, csütörtök | Füle Családi Borászat

Megkóstoltuk újborainkat!

November 4-én megrendeztük az idei Újbor kóstolónkat, ami idén is sikeresen zajlott.

2017. Augusztus 24. 15:27, csütörtök | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Körülbelül másfél hét múlva kezdetét veszi a szüret!

2017. Március 27. 13:21, hétfő | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Itt a jó idő és a tavasz, így gőzerővel folynak a tavaszi munkálatok!