Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Félix

2013. Március 29. 15:12, péntek

Nálatok is esik? Ne sopánkodj, gyűjtsd össze!

Nálatok is esik? Ne sopánkodj, gyűjtsd össze!

Az esővíz kincs, ne hagyd elfolyni!

Az esővíz gyűjtése koránt sem új keletű dolog, ám az édesvízkészletek rohamos csökkenésével napjainkban sokkal nagyobb az aktualitása.

Az esővíz a lehető legtökéletesebb formájú, élő víz, ami számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Felhasználása kézenfekvő és INGYENES megoldás, mégis csak nagyon kevesen használják.

Na, de miért is?

Az égből aláhulló esővíz nem steril, nyilván. Valamennyire összeszedi a légköri szennyeződéseket, és mire a tetőről lecsurog, növényi és állati részecskék, baktériumok, algák és egyéb szennyeződések is találhatók benne. Mindezzel együtt ez olyan kismértékű, hogy még így, tisztítatlanul sem lenne káros az egészségedre. Gondolj csak bele: ha a légszennyezettség olyan mértékű, hogy szennyezi az esővizet, viszont te ezt a levegőt szívod napi huszonnégy órában, akkor valószínűleg a víz a legkisebb gondod…

Az esővíz TERMÉSZETES, ÉRINTETLEN, LÁGY és finom. Csak a tiszta forrásvíz ér fel éltető tulajdonságaival, ez utóbbi azonban jóval nehezebben hozzáférhető a legtöbbünk számára.

Ezzel szemben, ami a csapból folyik, az nem más, mint egyszerű mechanikus kezeléssel és vegyszerezéssel (klórozás) átlátszóvá tett szennyvíz. Találunk benne az emberi és állati szervezet által kiválasztott mérgeket, gyógyszermaradványokat, hormonokat a vizeletből és a székletből, valamint a háztartásokban használt vegyszerek mérgező maradványait. Ez a víz keveredik a talajból, hulladéklerakókból kimosott anyagokkal: nehézfémekkel, mezőgazdasági vegyszerekkel oldott kőzetekkel, ipari vegyszerekkel, a kórházak, gyógyszergyárak szennyvizével. Nem ijesztgetni akarok senkit. Pusztán rámutatni, hogy az esővíz szennyezettsége elenyésző ahhoz képest, amit az ivóvizünk tartalmaz.

A fentiek tükrében azt hiszem, nem kell különösebben magyaráznom, hogy mekkora vétség lenne az esővizet hagyni csak úgy elfolyni!

Lássuk mire is használhatjuk:

► A tisztítatlan esővíz alkalmas takarításra, mosásra, mosogatásra, kertlocsolásra, még zuhanyzásra, tisztálkodásra is – olyan tevékenységekre, amelyek során egy korty víznél többet biztosan nem nyelünk le.

► És ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, az összegyűjtött esővizet még vissza is vezethetjük a házunkba.

Egy szónak is száz a vége, az esővíz felhasználása energiatakarékos és még a pénztárcánkat is kíméli, szóval, Te mire használod fel?

Csatlakozz hozzám a facebook-on!

Címkék: újrahasznosítás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 30. 16:47, csütörtök | Félix

Szomjoltó rovarirtó

Ki kér egy kortyot?

2013. Április 19. 16:26, péntek | Félix

Itt a tavasz - lássunk munkához

Egy híján 20 raklapbútor ötlet