Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | ENSOLAR

2014. Június 04. 18:13, szerda

Mennyivel lesz több az áramszámlám, ha klímát használok?

Mennyivel lesz több az áramszámlám, ha klímát használok?

Mennyivel lesz több az áramszámlám, ha klímát használok?

Ez egy állandóan vissza térő kérdés, amit gyakran nekem szegeznek ügyfeleim és a kedves vásárlók.

Mivel a kérdést több oldalról kell megvizsgálni ezért több lépésben fogok erre válaszolni. Az első részben arra világítok rá, mennyivel lesz több az villanyszámla, ha nem üzemszerű állapotban használod a kílmádat, valamint mennyit spórolsz meg, ha betartasz egy-két fontos apróságot.

Sajnos egyre többen nincsenek olyan helyzetben, hogy érdektelenek lehetnének a villanyszámlát illetően. Mióta családos apuka lettem bevallom engem is egyre jobban érdekel, mennyit fizetek havonta rezsire, aminek jelentős hányada a villanyszámla.

Mit csinálj, hogy ne fogyasszon többet, mint kellene!

Első lépésként, győződj meg arról, hogy a meglévő klímaberendezés szűrője és a kültéri egység lamellái tiszták legyenek. Ha piszkosak, akkor hívj egy megbízható szakembert és kérj egy klímakarbantartást. Hidd el, megéri! Az eltömődött szűrők és hőcserélő lamellák megduplázzák vagy háromszorozzák a klíma berendezés energia fogyasztását, ami fölösleges pénz kiadáshoz vezet. Arról nem beszélve, hogy a gombás, penészes beltéri egységek légúti fertőzést okozhatnak, vagy akár leginoella bakteriális fertőzést is, ami nagyon veszélyes.

Pénzt is termel a klíma, ha friss üde és tiszta! – HOGYAN?

Önmagában a feltevés hihetetlennek tűnik, de hidd el nem az! Vegyünk alapul egy 3,5kW-os on/off klíma berendezést. Tiszta és üzemszerű állapotban naponta durván 250 Ft-ba kerül az üzemeltetése (átlagos 5 órával számolva). Ez meleg nyári hónapban havi szinten, használattól függően körülbelül 5000 Ft kiadást jelent a villanyszámában.

Amennyiben a klíma berendezés koszos és nem üzemszerűen működik, akkor ennek az összegnek a dupláját, sőt még a háromszorosát is kifizetheted áramszámlára. A készülék az eltömődött szűrők és hőcserélők miatt jelentősen több áramot fogyaszt, és jóval többet kell üzemeltetni is, hogy lehűtse a helyiséget. Egy nyári szezon alatt ez az összeg akár 20-30 000 Ft többlet költség is lehet. Ha még fűtésre is használod a klímát, akkor az utóbbi összeget duplázd meg. Látod, ennyi pénzt dobsz ki az ablakon, ha nem figyelsz oda a klímádra, viszont ennyit kereshetsz is egy kis törődéssel. Nem akarok ötletelni, de a fenti összeg egy hétvégi családi strandolást is bőven fedez, fagyival és sörrel.

Tehát ha nem akarod, hogy a klímád megzabálja a strandbelépőd árát, akkor évente legalább egyszerkérj karbantartást! Ezt nálam is megteheted, most ingyenes helyszíni kiszállással!

A következő cikkben arról lesz szó, hogy pontosan menyit fogyaszt egy inveres klíma berendezés, mennyivel energia hatékonyabb illetve milyen készüléket és típusokat ajánlott vásárolni.

Kellemes és hűs napot kívánok minden kedves olvasónak!


www.//ensolar-klimatechnika.hu


Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Május 11. 18:31, péntek | ENSOLAR

Mi bajunk lehet a klímától?

A klímaberendezés sajnos optimális körülményeket teremthet a különböző mikroorganizmusok elszaporodásához...

2012. Április 10. 17:51, kedd | ENSOLAR

Napkollektor, de nem minden áron, hanem fél áron!

Azért valami jó is történik ebben az országban. Az állam most bőkezűen jutalmazza...