Blog | La Toscana Bisztró
2016. Szeptember 13. 13:52, kedd
Legyünk proaktívak a konyhában is!
Sok időt, pénzt és energiát takaríthatsz meg ezzel a kis trükkel. Mutatom 👆
Az augusztus 20-án rendezett mini sörfesztiválunk pincepörköltjét sokan dicsértétek, ezért most elárulom a titkát is.
Szabadtéri rendezvényként az ételválasztásnál fontos szerepet játszott a kivitelezhetőség, valamint a higiéniai szempontok is. Mivel nagy mennyiségben gondolkodtunk (36 kg húst kellett megfőzni), és nem akartunk 3-4 bográccsal, üsttel felszerelkezve kitelepülni és egész nap a gázláng mellett állni, ezért szinte kézenfekvő volt a megoldás, amit az étteremben is rendszerint használunk – vákuumozás.
A vákuumban tárolás egy nagyon praktikus, gazdaságos, időt, energiát és pénzt spóroló megoldás, ami ma már a háziasszonyok számára sem egy elérhetetlen technika. Mondhatnánk azt is, hogy egyszerűségében rejlik a titka. Mutatom:
Tehát a pince pörkölt Toszi módra:
12 kg sertés, 12 kg csülök, 12 kg marha – 3 nappal a rendezvény előtt megfőztük a 3 féle pörköltet, kihűtöttük, majd szaftjával együtt levákuumoztuk őket külön-külön. Ennek köszönhetően pörköltünk konyhakészen, sterilen, kis helyet foglalva, hűtődobozban várta az új kenyér ünnepét.
A helyszínen már csak annyi dolgunk volt, hogy egy üstnyi forró vízbe belehelyezzük az előre leporciózott vákuumzacskókat, majd a már kész pörköltet, a paradicsom mártást, és a burgonyát öszeforralva csévingböl már tálalható is.Ha az üstház kiürült lehet a következő adagot melegíteni és összeforralni.
❞ A nagy mennyiségen készített étel nem csak gazdaságosabb, és ízletesebb is
❞ És gondoljunk csak bele, hogy egy hosszú, fárasztó nap után mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb a hűtőből csak kivenni, átmelegíteni és egy körettel a család elé tálalni a remekművet, ami ízéből és állagából semmit nem veszített.
Ennél több érv talán nem is kell, de azért még felsorolok párat:
✔ steril
✔ 0-5 0C-on 2-3 hónapig is eláll
✔ nem ég le, nem szárad ki
✔ időt és pénzt spórolunk
✔ jól variálható fogások
✔ 1x-i ráfordítással 2-3x-i adag ételünk lesz (frissen!)
✔ csak akkor vákuumozzunk, amikor az étel már kihűlt
✔ kész ételekre, sültekre javasolt
Egy kisebb vákuumozó készüléket már 10 000 Ft körüli összegért be tudunk szerezni. Érdemes figyelni a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl), ahol időnként feltűnnek. A hozzá tartozó zacskó pedig nagyjából 2 000 - 3 000 Ft-os tétel. Számolgass kicsit, de rá fogsz jönni, hogy megériヅ
Kövesd éttermünket a Facebook-on>>> La Toscana Bisztró
La Toscana Bisztró
Cegléd, Kossuth tér 8.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2017. Június 01. 12:23, csütörtök | La Toscana Bisztró
Végre itt a TERASZezon!
A La Toscana Bisztróban is megnyitottuk a tavaszi terasz szezont.
2017. Május 17. 14:32, szerda | La Toscana Bisztró
Elzászi est Toscana-ban
Pityu újabb tematikus estje
2017. Április 21. 11:02, péntek | La Toscana Bisztró
Kici kínai est a Tosi-ban
Újabb távol-keleti ízek kerültek terítékre a La Toscana Bisztróban