Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | Füle Családi Borászat

2014. December 16. 00:00, kedd

Hogy az ünnepi asztalon passzoljanak az ízek

Hogy az ünnepi asztalon passzoljanak az ízek

Olvasd el útmutatónkat az ételek és borok párosításáról!

Mi az az extrakt vagy szárazanyag?

A szőlőléből borrá nemesedő nektár átformálódásának végső stádiumában is vizet veszít – azaz párolog. Így válik meghatározóvá a végtermékben az extrakt, azaz a száraz- vagy más néven vonadékanyag. Minden bor belső szerkezetének egyik legalapvetőbb összetevője a savtartalom, ami a nedű ízét, savanyúságát meghatározza. A savak legfontosabb meghatározója tehát az extrakttartalom. Amennyiben a vonadékanyagból leszámítják a cukortartalmat, számszerűen is kifejezhetővé válik, hogy mennyire testes a vizsgált bor. Ez a cukormentes extrakt. Az extrakt a nem illó savak mellett szénhidrátokból, glicerinből, nitrogéntartalmú vegyületekből, cserző- és színanyagokból, valamint ásványi összetevőkből áll. A minőségi borok cukormentes extrakttartalma átlagosan 18 és 48 gramm közé tehető literenként. Számos körülmény befolyásolja egy bor szárazanyag-tartalmának alakulását – mindenekelőtt a szőlőt érő évi csapadékmennyiség.

Minél több nedvesség éri a tőkét, annál magasabb lesz a savtartalom, annál testesebb lesz a bor. Emellett a termőtalaj minősége is sokban befolyásolja az extrakttartalom alakulását.

A cukormentes extrakt literenkénti alakulásának vizsgálatával különféle minősítést kaphatnak akár azonos tőkéről különböző évjáratokban szüretelt borok is, de a jelentősebb eltérések természetesen a különböző termőterületek és különböző fajták között mutathatóak ki. Üresnek, vagy hígnak nevezik a 15 és 16,5 gramm/liter közötti borokat. Ezeknek szegényes az illat- és zamatanyaga, unalmas, jelleg nélküli boroknak titulálják a hozzáértők.

Vékonynak a 16,6 és 20 gramm/literes vonadékanyagot tartalmazó borok minősíthetőek. Ezek szegényes ízhatásúak, úgy nevezzük őket, hogy diszharmonikusak. A vékony borok gyorsan elvénülnek, nem tárolhatóak hosszú ideig minőségromlás nélkül. A 20 gramm/liternél tartalmasabbak teltnek, a 25,1-nél telítettebbek testesnek minősíttetnek, amelyiknek vonadékanyag-tartalma a literenként 35-öt meghaladja, már a sűrű jelzőt is megkapja.

Hogy mitől több egyes borokban az alkohol és a sav?

Ezt a tőkét ért napsütéses órák száma és a talajból felszabaduló ásványi anyagok szabályozzák.

Mitől függ a bor édessége?

A bor cukortartalmát a must szénhidrát-összetevője határozza meg, ami gyümölcs- és szőlőcukorból áll. Az élesztők az erjedés során először a gyümölcscukrot erjesztik alkohollá, a borban visszamaradó szőlőcukor, nem csak édesít, hanem harmonikusabbá, gömbölyűbbé teszi a bort.

A borokat a cukortartalom függvényében az alábbi kategóriákba soroljuk:
• Száraz: <4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb, mint 4 g/l
• Félszáraz:4-12 g/l - A bor cukortatalma 4-12 g/l között van
• Félédes: 12-45 g/l
• Édes:> 45 g/l

A finom ételek mellé finom borokat, valamint kellemes ünnepeket kívánunk!

Füle Családi Borászat

Cegléd, Kőrösi út 33.
www.fulecsaladiboraszat.com

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2017. November 16. 00:00, csütörtök | Füle Családi Borászat

Megkóstoltuk újborainkat!

November 4-én megrendeztük az idei Újbor kóstolónkat, ami idén is sikeresen zajlott.

2017. Augusztus 24. 15:27, csütörtök | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Körülbelül másfél hét múlva kezdetét veszi a szüret!

2017. Március 27. 13:21, hétfő | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Itt a jó idő és a tavasz, így gőzerővel folynak a tavaszi munkálatok!