Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | La Toscana Bisztró

2015. Augusztus 18. 15:15, kedd

Gyors, friss, egészséges

Gyors, friss, egészséges

Éljenek az idényzöldségek

Zöldségekből, gyümölcsökből sokféle izgalmas friss saláta készíthető csak egy csipet fantázia és egy kis dressing kell hozzá.

Az alap dressing: citromlé, olivaolaj, pici só, cukor – mindenki azt hiszi, hogy itt van vége a dressingnek, esetleg egy pici mézet, vagy balzsamecetet teszünk még bele DE NEM!

Sokan nem gondolnának rá, de maguk az idény zöldségek is elkészíthetőek dressingnek.

Padlizsán mártást/dressing: A padlizsánt félbe vágjuk, megsütjük rostlapon, serpenyőben, vagy sütőben, addig amíg a nedvesség el nem párolog belőle. Utána leturmixoljuk, pici vízzel, húslével, vagy tejjel, picike keményítővel bekötjük, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával és kész is a mártás. Ha ugyanezt olívaolajjal csináljuk, akkor egy nagyon jó kis dressinget kapunk.

Kápia paprika mártás/dressing: a paprikát megsütjük egybe rostlapon, faszénen. Lehúzzuk a héját, leturmixoljuk, végül olajjal vagy vízzel hígítjuk. Ha vízzel, tejjel, vagy éppen tejszínnel turmixoljuk és ízesítjük, akkor egy nagyon jó mártást kapunk, hogyha pedig olajjal keverjük ki, és így ízesítjük, akkor pedig egy nagyon jó dressing lesz belőle.

Ezek aztán mehetnek akár jégsalátába, akár madársalátába, romai salátába, bármi a piacon kapható zöldséggel.

Amit még el tudunk rontani a zöldségeknél, az a főzés. Minden egyes zöld zöldségnek, ami ilyenkor nyáron idény, mint például a brokkoli, vagy a zöldbab, zöldborsó, nem igényel többet egyetlen egy gyors forrázásnál. Ahogy szoktam mondani: Használjuk a fogunkat, azért van. Én nem szeretek semmit szétfőzni.

Zöldborsó praktikák: ha a zöldborsót el szeretnénk tenni hűtőben, későbbre, hogy tovább friss maradjon, azt két féleképpen tudjuk:
1. ami szerintem a leghumánusabb és legjobb, ha jeges vízbe hűtjük le a cukros sós vízbe főzött borsót.
2. A másik, amit én annyira nem szeretek, mert van egy kis mellékíze, a szódabikarbónás víz. Szódabikarbónás vízzel lehet a zöldségek szép zöld színét megtartani, brokkolinál, babnál, bármilyen zöld zöldségnél.

Saláta ajánlat:
Van most két jópofa kis salátánk, amit a vendégek is nagyon szeretnek.
1. Az egyik az gyümölcsös saláta citrusos öntettel. Savanykás bogyós gyümölcsöket plusz még almát és barackot teszünk bele. Citromlé, olívaolaj, cukor, só összekeverve jégsalátával bele szeder, áfonya, málna, dinnye.
2. A másik egy karamellizált vegyes gyümölcssaláta. A cukorral karamellizált gyümölcsöket pici rozé borral visszaforraljuk, majd egyet rottyantunk a gyümölcsökkel együtt, hogy frissek maradjanak. Ezt keverjük össze. A dressingje maga a rozés öntet lesz.

+ Pityu tipp: A nyári melegben a friss zöldségek, gyümölcsök mellett ugyanúgy ennünk kell kobakos zöldségeket, babot, lencsét, stb. Ezek nem csak téli ételek. Tápanyagukra pedig nyáron is nagy szüksége van a szervezetünknek. Akár ugyanezekkel a dressingekkel kicsit nyáriasabbá tehetjük őket.

La Toscana Bisztró

Cegléd, Kossuth tér 8.
www.latoscanabisztro.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2017. Június 01. 12:23, csütörtök | La Toscana Bisztró

Végre itt a TERASZezon!

A La Toscana Bisztróban is megnyitottuk a tavaszi terasz szezont.

2017. Május 17. 14:32, szerda | La Toscana Bisztró

Elzászi est Toscana-ban

Pityu újabb tematikus estje

2017. Április 21. 11:02, péntek | La Toscana Bisztró

Kici kínai est a Tosi-ban

Újabb távol-keleti ízek kerültek terítékre a La Toscana Bisztróban