Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Blog | Füle Családi Borászat

2014. Október 02. 11:49, csütörtök

Finito, it is over...

Finito, it is over...

Lezajlott az idei szüret

Lezajlott az idei szüret, vége, finito, it is over, bármilyen nyelven mondhatjuk, kifejezi, hogy vége, és örülünk! :-) Az előző évihez képest több szőlőt szüreteltünk. Ez a csapadékos időnek volt köszönhető. Viszont a napsütéses órák száma messze elmaradt az előző évekhez képest. A nagy mennyiségű csapadék miatt arra kellett fókuszálni, hogy megmentsük a szőlőt a további csapadéktól. Először a Cserszegi fűszerest szüreteltük le Ceglédbercelen, szeptember közepén, majd a Zweigeltet Nyársapáton, a Rajnai Rizlinget, legutoljára a Kunleányt szintén Bercelen. Ez a fajta bírta legjobban az időjárás viszontagságait, még pár napot maradhatott volna a tőkén, de úgy voltunk vele, hogy nem rizikózunk. Készítettem néhány képet a Zweigelt feldolgozásakor.

Az első képen Zweigelt törkölyt láttok. Ez úgy készül, hogy a szőlőt lebogyózzuk- ez az eljárás arról szól, hogy leválasztja a bogyót a kocsányról, így nem lesz kocsány ízű a bor-, majd zúzzuk és erjesztő kádakba fejtjük a színlevet, amiből rozé lesz. A megmaradt törkölyt 2-3 napig erjesztő kádakba fejtjük és a törkölyt, ami kiül a tetejére, -ez a törkölykalap-, naponta többször csömöszöljük. Így a bogyóban lévő színanyagok kioldódnak a több napos áztatás hatására.


Bogyózás-zúzás


Forr a rozé must

Összességében az idei év szüretje sikeres volt, mert amit elterveztünk megvalósítottuk. December végére, január elejére már ti is kóstolhatjátok az eredményét. :-)

Most olvastam, egy kis érdekesség: Tudjátok mennyi hektoliter bor lesz idén várhatóan? Közel 1 000 000 hl csak a Kunsági Borvidéken! Az összes mennyiség több mint 1/3-át a mi borvidékünk fogja adni. Gondoltátok volna?

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2017. November 16. 00:00, csütörtök | Füle Családi Borászat

Megkóstoltuk újborainkat!

November 4-én megrendeztük az idei Újbor kóstolónkat, ami idén is sikeresen zajlott.

2017. Augusztus 24. 15:27, csütörtök | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Körülbelül másfél hét múlva kezdetét veszi a szüret!

2017. Március 27. 13:21, hétfő | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Itt a jó idő és a tavasz, így gőzerővel folynak a tavaszi munkálatok!