Blog | Füle Családi Borászat
2014. Október 17. 16:45, péntek
A Rajnai Rizling és a Rajnai október
A rizlinget országszerte ünneplik, ezért úgy döntöttünk, hogy nem maradunk le, mi is megszerveztük a rizling ünnepünket, a Rajnai októbert.
A rizlinget országszerte ünneplik, ezért úgy döntöttünk, hogy nem maradunk le, mi is megszerveztük a rizling ünnepünket, a Rajnai októbert. Most szeretnék nektek egy kis ismeretanyagot átadni a fajtáról.
A valódi rajnai rizling (Weißer Riesling, Johannisberg Riesling) a Weißer Heunisch és a vadszőlő (ligeti szőlő, Vitis silvestris) spontán kereszteződéséből született (más elméletek szerint a Vitis silvestris és a tramini kereszteződése kereszteződött a Weißer Heunisch fajtával). A fajtát „Rüsseling“ néven először egy 1348 körüli elzászi forrás említi. A híres német botanikus Hieronymus Bock (1498-1554) 1546-os kiadású Füveskönyvében (Kreütter Buch) megemlíti, hogy „Rissling“ nevű szőlő terem a Mosel és a Rajna mentén, és Wormsban. A rizling eredetét az osztrák Wachau borászai is a magukénak mondják, mert a borvidék Ritzling nevű hegyét már 13. századi írások is említik. Ez nem feltétlen bizonyíték, de nem is mond ellen a fentieknek, hiszen sok kelet-középeurópai (cseh, magyar) fajta vándorolt a késő középkorban nyugat felé, és honosodott meg Franken területén (a mai Bajor tartomány északnyugati része), a Felső-Rajna völgyében és Nyugat-Svájcban (Wallis, Waadt, Savoyen)
Nálunk a Kunsági Borvidéken is elterjedt fajta, sokan sikerrel még jégbort is állítanak elő belőle. De álljon itt egy kis ízelítő a mi Rieslingünkből! :)
Rajnai Rizling 2013, száraz fehér borunk:
A szőlő fajtájára jellemzően finom, alma, birsalma, citrusféle illata van. Mi a Rizlinget általában 18-20 cukorfokon szüreteli. A Rizling bora kemény, savai finomak, ami a 2013-as évjáratban 7 g/l, nagy extrakt-tartalmú, 22,3 gramm literenként. Mit tanultunk az extraktról? Ennél az értéknél teltnek nevezzük a borokat, tehát jogosan illetjük ezzel a jelzővel! Túlnyomó részben az ászkolás aromái érezhetőek, a tájjelleg pedig meghatározza.
Különösen szárnyas ételekhez ajánljuk.
Fogyasztása 8-12 C-ra hűtve ideális.
Ha még több információt szeretnétek rólunk, kattintsatok a honlapunkra: www.fulecsaladiboraszat.com
Füle Családi Borászat
Cegléd, Kőrösi út 33.
www.fulecsaladiboraszat.com
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2017. November 16. 00:00, csütörtök | Füle Családi Borászat
Megkóstoltuk újborainkat!
November 4-én megrendeztük az idei Újbor kóstolónkat, ami idén is sikeresen zajlott.
2017. Augusztus 24. 15:27, csütörtök | Füle Családi Borászat
Helyzetjelentés szőlőnkből
Körülbelül másfél hét múlva kezdetét veszi a szüret!
2017. Március 27. 13:21, hétfő | Füle Családi Borászat
Helyzetjelentés szőlőnkből
Itt a jó idő és a tavasz, így gőzerővel folynak a tavaszi munkálatok!