Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Blog | Füle Családi Borászat

2014. Október 17. 16:45, péntek

A Rajnai Rizling és a Rajnai október

A Rajnai Rizling és a Rajnai október

A rizlinget országszerte ünneplik, ezért úgy döntöttünk, hogy nem maradunk le, mi is megszerveztük a rizling ünnepünket, a Rajnai októbert.

A rizlinget országszerte ünneplik, ezért úgy döntöttünk, hogy nem maradunk le, mi is megszerveztük a rizling ünnepünket, a Rajnai októbert. Most szeretnék nektek egy kis ismeretanyagot átadni a fajtáról.

A valódi rajnai rizling (Weißer Riesling, Johannisberg Riesling) a Weißer Heunisch és a vadszőlő (ligeti szőlő, Vitis silvestris) spontán kereszteződéséből született (más elméletek szerint a Vitis silvestris és a tramini kereszteződése kereszteződött a Weißer Heunisch fajtával). A fajtát „Rüsseling“ néven először egy 1348 körüli elzászi forrás említi. A híres német botanikus Hieronymus Bock (1498-1554) 1546-os kiadású Füveskönyvében (Kreütter Buch) megemlíti, hogy „Rissling“ nevű szőlő terem a Mosel és a Rajna mentén, és Wormsban. A rizling eredetét az osztrák Wachau borászai is a magukénak mondják, mert a borvidék Ritzling nevű hegyét már 13. századi írások is említik. Ez nem feltétlen bizonyíték, de nem is mond ellen a fentieknek, hiszen sok kelet-középeurópai (cseh, magyar) fajta vándorolt a késő középkorban nyugat felé, és honosodott meg Franken területén (a mai Bajor tartomány északnyugati része), a Felső-Rajna völgyében és Nyugat-Svájcban (Wallis, Waadt, Savoyen)

Nálunk a Kunsági Borvidéken is elterjedt fajta, sokan sikerrel még jégbort is állítanak elő belőle. De álljon itt egy kis ízelítő a mi Rieslingünkből! :)

Rajnai Rizling 2013, száraz fehér borunk:

A szőlő fajtájára jellemzően finom, alma, birsalma, citrusféle illata van. Mi a Rizlinget általában 18-20 cukorfokon szüreteli. A Rizling bora kemény, savai finomak, ami a 2013-as évjáratban 7 g/l, nagy extrakt-tartalmú, 22,3 gramm literenként. Mit tanultunk az extraktról? Ennél az értéknél teltnek nevezzük a borokat, tehát jogosan illetjük ezzel a jelzővel! Túlnyomó részben az ászkolás aromái érezhetőek, a tájjelleg pedig meghatározza.

Különösen szárnyas ételekhez ajánljuk.

Fogyasztása 8-12 C-ra hűtve ideális.

Ha még több információt szeretnétek rólunk, kattintsatok a honlapunkra: www.fulecsaladiboraszat.com

Füle Családi Borászat
Cegléd, Kőrösi út 33.
www.fulecsaladiboraszat.com

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2017. November 16. 00:00, csütörtök | Füle Családi Borászat

Megkóstoltuk újborainkat!

November 4-én megrendeztük az idei Újbor kóstolónkat, ami idén is sikeresen zajlott.

2017. Augusztus 24. 15:27, csütörtök | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Körülbelül másfél hét múlva kezdetét veszi a szüret!

2017. Március 27. 13:21, hétfő | Füle Családi Borászat

Helyzetjelentés szőlőnkből

Itt a jó idő és a tavasz, így gőzerővel folynak a tavaszi munkálatok!