Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 18. 11:36, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Vona Gábor: a kormányt le akarjuk váltani, de külföldi befolyás nélkül

Vona Gábor: a kormányt le akarjuk váltani, de külföldi befolyás nélkül

A Jobbik le akarja váltani a kormányt, de nem szeretné, ha Magyarországon külföldi erők befolyása érvényesülne - jelentette ki Vona Gábor, a párt elnöke, parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában. Az ellenzéki politikus azt is felvetette: társadalmi vitát kellene nyitni az ország NATO-tagságáról, mert szerinte az ország érdeke az lenne, ha nem tartozna egyetlen katonai szövetséghez sem.

A Jobbik elnöke a párt előtt álló feladatnak nevezte, hogy értékeiket, alapvető fundamentumaikat, amelyek megkülönböztetik őket más pártoktól, megőrizzék, és alkalmazkodjanak a változó körülményekhez. Szavai szerint most a kormánypárt "erodálódásához" kell alkalmazkodni, minden szegmensben fejlődni kell és alkalmassá kell tenni a Jobbikot, hogy a soron következő országgyűlési választást megnyerje.
A legfrissebb közvélemény-kutatásokra utalva jelezte: a Jobbik nemcsak stabilan a második legerősebb párt, de "araszol közelebb a Fideszhez", a baloldali pártok pedig együtt sem képesek velük egy szintre kerülni. Értékelése szerint a Jobbiknak a baloldallal szemben hitelességi, szervezeti és programbéli előnye van.
A pártban nemrég felállított kormányzati előkészítő testület feladataként jelölte meg a választásig elvégzendő feladatok "lajstromba" állítását és "a leendő Jobbik-kormány struktúrájának és működésének kialakítását". A néhány tucatnyi párton belüli és kívüli szakértőt távol tartják a napi politikától, hogy távlatokban gondolkodhassanak - tette hozzá a pártelnök.
Vona Gábor komoly előrelépésnek nevezte, hogy a hazai és nemzetközi sajtó egyre gyakrabban cikkezik pártja kormányra jutási esélyéről. Meglátása szerint itthon egyre kevesebben, már csak a "valóságot leginkább torzító" ellenfeleik mondják, hogy a Jobbik egy "szélsőséges, extrémista párt" lenne, amitől Magyarországnak félnie kellene. Azokon a településeken, ahol jobbikos polgármesterek vannak, semmiféle kataklizmát nem élnek át az emberek - jelentette ki, hozzátéve: másabb, sok szempontból keményebb programjuk van, de "nem forgatják fel a világot, hanem egy élhetőbb irányba terelik".
Ezt a fordulatot nemzetközi szinten is el kell érni - tette hozzá, kifejtve: például Törökországban, Oroszországban, Közép-Ázsiában partnernek tekintik a Jobbikot; a feladat, hogy a nyugat is lehetőséget adjon a bizonyításra és az elvégzett munka fényében ítélje meg a pártot.
Vona Gábor arról is beszélt: a jövő évi stratégiát egy január végi, többnapos frakcióülésen véglegesítik és évadnyitón vázolja majd a terveket. A prioritások között szerepel majd a korrupció elleni harc, a munkahelyteremtés és a társadalom szociális problémáinak megoldása. Feladatként jelölte meg a középosztály szélesítését, amelyet alulról, érdemek alapján szeretnének megvalósítani, míg álláspontja szerint a Fidesz politikai lojalitás alapján teszi azt, a baloldalnak pedig nincs "épkézláb" megoldása, csak szítja a szociális feszültséget.
Kiemelte az időközi veszprémi országgyűlési választás fontosságát is, a Jobbik jelöltjét, a civil jogász Damm Andreát pedig "igazi nagyágyúként", a devizahitelesek "Jeanne d'Arc"-jaként jellemzett.
A tüntetésekről szólva azt mondta: a szervezők gyakran elkövetik a hibát, hogy felvállalnak egy pozitív célt, egy vitatható kormányzati lépés kritikáját, viszont "levitézlett politikusokat" engednek soraikba és ezzel nem tudnak társadalmi erőt felmutatni. A Jobbik minden társadalmi csoport problémáira igyekszik megoldást kínálni, de "titkosszolgálatok által szervezett tüntetésekhez (...) nem kíván asszisztálni" - hangoztatta, hozzátéve: a kormányt le akarják váltani, de nem szeretnék, ha Magyarországon külföldi erők befolyása érvényesülne.
A Jobbik elnöke a keleti nyitásról azt mondta, azalatt kiegyensúlyozást értenek, s nem azt, hogy "a nyugati gazdát lecseréljük egy keleti gazdára". Ki kell használni Magyarország híd-szerepét, ellenkező esetben ütközőpont lesz az ország - vélekedett Vona Gábor.
El kell érni azt is - folytatta -, hogy Magyarország egy esetlegesen kialakuló NATO-Oroszország konfliktusból kimaradjon, semleges maradjon. Itt lenne az ideje annak, hogy elkezdődjön egy társadalmi vita arról, hogy Magyarországnak a NATO-ban van a helye vagy egyetlen katonai szövetségben sem - emelte ki, hozzátéve: szerinte jelenleg utóbbi lenne az ország érdeke. Ez biztos, hogy sok érdeket sértene, de ha Magyarország ki szeretne lépni, akkor azt tiszteletben kell tartani - tette hozzá, megjegyezve: a vitát fel kell vállalni, mert "ennél ezerszer kellemetlenebb, ha Magyarország belesodródik egy háborús konfliktusba".
A 2014-es évet a pártelnök összességében vegyesnek nevezte, kifejtve: noha a kétharmadot nem tudták megakadályozni, a Jobbik szempontjából alapvetően sikeresnek tartja a választási szerepléseket. Az ország állapotát és a kormány "tehetetlenségét" ugyanakkor szomorúnak minősítette.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során