Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Vízhűtéses szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban

Vízhűtéses szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban

Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményű berendezés lesz Európában, hanem az első a világon, amelynek hűtését vízzel oldják meg.

Az IBM és a bajor tudományos akadémia Leibniz számítástudományi kutatóintézetének (LRZ) közös vállalkozásában 3 petaflop maximális teljesítményű, vagyis másodpercenként hárombillió művelet elvégzésére alkalmas számítógépet építettek.
A 100 tonnás berendezés 500 négyzetmétert foglal el, teljesítménye pedig olyan, mintha 3 milliárd ember másodpercenként egyszerre fejenként egymillió műveletet hajtana végre zsebszámológéppel. Ez azonban világviszonylatban nem kiemelkedő, a SuperMUC csak Európában az első, a szuperszámítógépek globális rangsorában az ötödik.
Ugyanakkor a processzorok hűtését egyedülálló módon egy melegvizes berendezéssel oldották meg. Az eljárás fő előnye, hogy igen takarékos, a hagyományos léghűtéses technológiához képest 40 százalékkal kisebb az energiaigénye, a 40 Celsius-fokos vizet keringető rendszer révén így évente 850 ezer eurót takarítanak meg, és az elhasznált vizet télen az intézet fűtésére használják majd. További előny, hogy a vízhűtés szinte kolostori csendet biztosít, míg a hagyományos technológiát alkalmazó intézetekben gyakran csak fülvédővel lehet a szuperszámítógépek közelében tartózkodni a hűtőberendezések zaja miatt.
Az új szuperszámítógépet pénteken adja át Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter és Wolfgang Heubisch, a bajor tartományi kormány szakminisztere a München térségében fekvő Garchingban működő LRZ-ben. A több mint 155 ezer processzorral felszerelt gép használatára évente többször lehet pályázni egy nemzetközi összetételű testületnél. A túljelentkezés átlagosan ötszörös. A berendezést az első időszakban 23 európai ország tudósai, valamint török és izraeli kutatók projektjeiben alkalmazzák, egyebek között orvostudományi, matematikai és csillagászati kérdésekre keresnek választ a segítségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.