Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Február 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végrehajtások: megváltoztatná az eljárási szabályokat a Kúria

Végrehajtások: megváltoztatná az eljárási szabályokat a Kúria

A végrehajtási ügyekben indult perek eljárási szabályainak megváltoztatását javasolja a Kúria az Országgyűlésnek. A mostani paragrafusok bizonyos esetekben ugyanis a hitelezőknek, a bankoknak kedveznek. Ugyanakkor sokaknak érdemes lehet átgondolni: abbahagyják-e a pereskedést, vagy folytatják a félbemaradt bírósági eljárásukat - írja a Magyar Nemzet.

A devizahitelügyek újabb fontos részletkérdéseit tekintette át a Kúria két szakmai, joggyakorlat-elemző csoportja. A nemrégiben lezárult vizsgálódások legfontosabb tudnivalóiról Gombos Katalin, a Kúria szóvivője elmondta, az első elemzőcsoport munkája menet közben alaposan megváltozott, a törvényhozás ugyanis tavaly nyáron, majd ősszel összesen három jogszabályt fogadott el a devizahitelek és forintkölcsönök ügyének rendezéséről.

Annyi azonban a jogi elemzés alapján valószínűnek tűnik, hogy az adósok közül többeknek érdemes lehet átgondolni: abbahagyják-e a pereskedést, vagy folytatják a félbemaradt bírósági eljárásukat. Sokak számára ugyanis elfogadható lehet az az elszámolás, amelyet a bank a tavaly törvénybe iktatott rendelkezések alapján készít most el a hitelfelvevőknek.

A Kúria másik elemzőcsoportja azokkal az ügyekkel foglalkozott, amelyekben a hitelüket visszafizetni nem tudó adósok a bíróságon szerették volna elérni az ellenük indult végrehajtás megszüntetését, kérve azt is, hogy az ítélkező tanács mondja ki a hitelszerződés érvénytelenségét. Gombos Katalin közölte, a szakmai testület szerint az ilyen eseteknél alkalmazandó egyes eljárási szabályok túlságosan szigorúak, s ezek miatt a bíróság nem mindig tudja alaposan áttekinteni az ügyet. Mindez pedig a hitelező helyzetét könnyítheti meg. Az elemzőcsoport így azt javasolta: a Kúria – az Országos Bírósági Hivatal közreműködését kérve – kezdeményezze az Országgyűlésnél a szóban forgó paragrafusok megváltoztatását. A lépés – a fegyveregyenlőség megteremtésével – az adósok, a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgálná.'A gyors jogszabály-módosítás a korábbi devizahiteles-eljárások megítélését is befolyásolhatná' - jegyezte meg a szóvivő. Feltételezhető ugyanis, hogy a tavaly megakadt ügyek csak az idei esztendő vége felé zárulhatnak le.

A hitelkérdések elemzésére az igazságszolgáltatás – és a törvényhozás – mellett a bankszféra szereplői is szánnak időt. Tegnap például a Magyar Nemzeti Bank vezetői cseréltek eszmét az idehaza működő legnagyobb pénzintézetek irányítóival, döntéshozóival. Például szóba került a növekedési hitelprogram kibővítésének témája, és a felek bizonyos szabályozási felvetésekről is megismerhették a többiek véleményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.