Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 25. 08:46, vasárnap | Kék hírek
Forrás: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Valótlan híresztelések a hatvani intézkedéssel kapcsolatosan! | Videó

Valótlan híresztelések a hatvani intézkedéssel kapcsolatosan! | Videó

Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés – a Hatvan városában 2012. november 22-én történt rendőri intézkedésről tévesen tájékoztatják az érintettek a közvéleményt.

A Hatvani Rendőrkapitányság munkatársai 2012. november 22-én összehangolt bűnügyi akciót hajtottak végre, melynek során 12 főt állítottak elő pszichotróp anyaggal illetve kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt a rendőrkapitányság épületébe. Az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. A rendőrség ezt a szándékot határozott fellépéssel megakadályozta, felszólította az összegyűlteket arra, hogy fejezzék be a garázda magatartást. A felszólításnak a mintegy 40 fős, férfiakból és nőkből álló társaság nem tett eleget, hangadói a „Támadjuk meg a rendőrséget!”, a „Felrobbantjuk a rendőrséget!” felkiáltásokkal továbbra is garázda magatartást folytattak. A csoportosulás a rendőrkapitányság kerítését rángató, az azon átmászni próbáló hangadóit a rendőrök kiemelték, a rendőri intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak. A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket.

A történteken megbotránkozó helyi kisebbségi önkormányzat képviselői felajánlották segítségüket a garázda személyek azonosításában, ígéretet tettek arra, hogy egy meghatározott időpontig valamennyi résztvevő önként megjelenik a rendőrségen (egy polgárjogi mozgalom időközben helyszínre érkező vezetőjét a rendőrség részletesen tájékoztatta a kialakult helyzetről). A meghatározott idő eltelte után az alapítvány felkérésére eljáró ügyvéd közölte a rendőrséggel, hogy egyetlen személy sem fog önként megjelenni a rendőrségen. A rendőrség ezért a csoportos garázdaság időközben azonosított személyei közül hat főt tartózkodási helyeiken elfogott és előállított.

A rendőrség a történtek során megakadályozta azoknak a személyeknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt álló személyekkel. A rendőrség ugyanakkor tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy esetleges sérelmeikkel kapcsolatos panaszukat az ügyészségen tehetik meg.

A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra. Jelenleg a rendőrség előtt nem ismert, hogy a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban bárki panaszt tett volna.

Az intézkedésben a híresztelésekkel ellentétben a Terrorelhárítási Központ munkatársai nem vettek részt, a Készenléti Rendőrség megerősített szolgálatot lát el a városban. A rendőrség Hatvanban és a környező településeken fenntartja közrendet és a közbiztonságot.

A Hatvani Rendőrkapitányság kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt – szabadlábon hagyásuk mellett – a 19 éves G. Attila és a 25 éves B. László hatvani lakosok ellen tovább folytatja az eljárást. Öt fővel szemben csoportosan elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt szintén a rendőrkapitányság jár el, míg egy fővel szemben hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt az Egri Nyomozó Ügyészség indított eljárást.

A rendőrség az ügyben érintetteket higgadtságra kéri, egyben megütközéssel fogadja mindazok fellépését, akik megakadályozták, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat együttműködjön a rendőrséggel a helyzet normalizálása érdekében.

A mai napon az Egri Városi Bíróság Nyomozási Bírója a csoportos garázdasággal gyanúsított öt fővel szemben elrendelte az előzetes letartóztatást, a hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsított személy előzetes letartóztatásáról a holnapi napon dönt a Bíróság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön