Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 20. 19:50, csütörtök | Helyi

Újabb kerékpárutak épülhetnek a városban

Újabb kerékpárutak épülhetnek a városban

Lakossági kérésre öt helyen szűnik meg a szelektív sziget. A lakóközösségek inkább maguk gondoskodnak a szelektív hulladék gyűjtéséről és elszállíttatásáról.

A testület jóváhagyta a kérelmeket, így október 1-jén több helyről is eltűnnek a konténerek. A testület arról is döntött, hogy pályázatot nyújtanak be kerékpárutak építésére, illetve bővítésére. Nyertes pályázat esetén a Pesti úti kerékpárút haladhat tovább az Aldi áruházig, illetve kerékpárút épülhetne a Kátai úti vasúti átjárótól az Ipari parkig.

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok második negyedéves gazdálkodásáról szóló beszámolók tárgyalásával kezdődött a testület ülése. A Ceglédi Sportcsarnok Kft., a Ceglédi TV Közhasznú Nonprofit Kft., a Ceglédi Termálfürdő Üzemeltető Kft., a Ceglédi Városfejlesztési Kft., a VÁRVAG Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. és a „Kossuth Művelődési Központ” Közhasznú Nonprofit Kft. beszámolóit a testület elfogadta.

Két támogatási kérelem érkezett a „Cegléd Város építészeti értékeinek megóvása” elnevezésű pályázatra. A Cegléd-Felszegi Református Egyházközség Dobos János lelkész síremlékét szeretné felújítani, valamint a Bercsényi és Szív utca sarkán található, Bercsényi utca 1. szám alatti, helyi egyedi védelem alatt álló lakóépület felújítására kért támogatást a tulajdonos. Előbbit másfél, utóbbit kétmillió forinttal támogatja az önkormányzat.

Módosította a testület a piac fejlesztésére vonatkozó pályázatot. A korábbi tervekkel ellentétben a pár éve lefedett piacrész közlekedőinek lefedése nem lehetséges, mert ahhoz katasztrófavédelem nem járul hozzá, miután tűzvédelmi szabályokba ütközik. Emiatt a műszaki tartalom változtatására van szükség, így a pályázat a bádoggal fedett tető és mérlegház felújítása, a napelem telepítése, a világítás korszerűsítése, a hulladéktárolók kihelyezése mellett, érintené a piac szociális blokkjának a korszerűsítését is. Megvalósulna a gépészeti, az elektromos felújítás, az akadálymentesítés és a pelenkázó kialakítása, valamint kerékpártárolót is kialakítanának.

Befejeződött a művelődési központ homlokzati hőszigetelése, és felújítása valamint nyílászáróinak cseréje. A környezet rendezése érdekében az önkormányzat a művelődési központ előtti járdát is szeretné felújítani, az Árpád utca és Petőfi utca közötti részen 210, a Kút utcában 60 négyzetméter területen, saját forrásból. A felújítás során padokat, hulladékgyűjtőket és kerékpártárolókat is kihelyeznének, megvalósulna a csapadékvízelvezetés rendezése, illetve zöldfelületet is kialakítanának automata öntözőrendszer kiépítésével. A kivitelezési munkálatok előreláthatólag egy hónapot vesznek igénybe. A növényzet telepítését, valamint az utcai bútorok megrendelését a VÁRVAG Kft. végzi, a felújításhoz szükséges térkövet és kockakövet az önkormányzat biztosítja. A kivitelezési munkálatok elvégzésére három gazdasági szereplőtől kértek be árajánlatot, és a megszabott határidőig mind a három cég érvényes ajánlatot nyújtott be. Ezek közül az Elastic ’91 Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot, bruttó 9,2 millió forintért végzik el a munkát.

Lakossági kérésre szelektív hulladékgyűjtő szigetek szűnnek meg. A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. mintegy 40 helyszínen üzemeltet szelektív hulladékgyűjtő szigetet Cegléden. Egyre több panasz érkezik a szelektív szigetek környezetének szennyezett állapota miatt, melyet jellemzően az ott lerakott, oda nem való kommunális hulladék okoz.

A témához kapcsolódva Takáts László az ülésen - első sorban a szándékosan félreinformálókat kijavítva - sokadszorra elmondta, hogy ő a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás egyik alelnöke, mely szervezet több mint 100 település hulladékgazdálkodását koordinálja, de a hulladék kezelését nem végzi. Cegléden a hulladékszállítást a DTKH Nonprofit Kft. végzi, amelyben a ceglédi önkormányzatnak 23 másik tag mellett 0,1%-os tulajdonrésze van és a polgármesternek semmilyen tisztsége nincs.

Hegedűs Ágota alpolgármester pedig mindenkit meghívott az október 4-i Ceglédi Őszi nagytakarításra.

A Kossuth Ferenc utca 21-23. számú társasház lakói közös képviselőjükön keresztül jelezték, hogy az épületnél lévő hulladékgyűjtő sziget megszüntetését szeretnék kérni. Indokoltnak tartják, mivel azt sokan nem a rendeltetésének megfelelően használják, ezáltal a terület és a társasház környezete rendszeresen rendezetlenné válik. A lakók a 2017. május 29-én megtartott közgyűlésen a szelektív hulladékgyűjtő sziget megszüntetése mellett döntöttek. A Zöldházak Társasház a belső parkolóban található szelektív hulladékgyűjtő sziget megszüntetése okán kereste meg a közszolgáltatást végző kft-t. A Jászberényi út 11. alatti társasház közgyűlési határozattal kérte a Táncsics Mihály utca 2. alatti szelektív sziget megszüntetését. Ugyanígy tett a Szolnoki út 55-61. alatti és a Reggel utca 1. alatti társasház közössége is. Az önkormányzat jóváhagyta a kérelmeket, öt helyszínen tehát októbertől megszűnik a szelektív gyűjtősziget.

A Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola kérelemmel fordult a képviselő-testülethez a Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Programjához kapcsolódó pályázatuk benyújtása érdekében. A pályázat kültéri kézilabdázásra alkalmas pályák létrehozását, felújítását támogatja. Az iskola az udvarukon található kézilabdapályát szeretné felújítani. A beruházás tervezett költsége bruttó 32,5 millió forint. A testület a tulajdonosi hozzájárulást megadta.

Eddig csak helyrajzi számmal rendelkező utak kaptak elnevezéseket az Ugyerban. A címnyilvántartási rendszerrel történt összehasonlítás és egyeztetés alapján megállapították ugyanis, hogy több út sincs elnevezve a jogszabályokban előírt formában, így nem szerepelnek a város címnyilvántartásában sem.

Kerékpárutak építésére nyújt be pályázatot a város. Sikeres pályázattal lehetővé válik a települési kerékpárút-hálózat tovább bővítése, ezáltal javulhat a település népességmegtartó képessége, a gazdasági fejlődés, a munkahelyek gyorsabb és biztonságosabb megközelíthetősége, valamint a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése. A pályázat keretén belül a Külső-Kátai úti vasúti átjárótól az Ipari Park 1. területéig kerülne kiépítésre egy kerékpárút, mintegy 1380 méter hosszban, valamint a meglévő Pesti úti kerékpárút kapna folytatást az Aldi áruház lehajtóig mintegy fél kilométer hosszban. A beruházás 210 millió forintba kerülne. A pályázathoz szükséges önerő 10 millió forint.

A Kossuth tér és a Szabadság tér felújítása során a következő lépésként nem megkerülhető a terek hosszútávra szóló elektromos kapacitásainak rendezése. Több mint 10 millió forintból bővítik a Szabadság tér és a Kossuth tér közterületi villamosenergia-kapacitását. A terek felújítása a következő évben elérkezik abba a fázisba, amikor az elektromos kapacitások rendezésének alépítményi munkáit célszerű elvégezni annak érdekében, hogy az elektromos munkálatok miatt a jövőben megújuló térrészeket már hosszú ideig ne kelljen felbontani.

Pontosítani, módosítani kellett a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról szóló rendeletet. A képviselő-testület augusztusi ülésén döntött az önkormányzat által fenntartott óvodában és a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési- oktatási intézményeiben alkalmazandó étkezési térítési díjak, valamint a bölcsődei napi térítési díjak összegéről. A 2018. szeptember 1-jén hatályba lépett „étkezés térítési díjak”-ról szóló rendeleteknek az előző ülésre benyújtott tervezete és a helyben beterjesztett módosítások felülvizsgálata alapján a díjtételek újraértékelése, módosítása vált szükségessé. A szolgáltató az új szolgáltatási díjból vezette le, és mutatta ki az egy étkezésre jutó nyersanyag költséget, azonban a rendeletben három nettó egységár hibásan lett átemelve a Szolgáltató tájékoztató táblázatból. A rendeletmódosítás nem vette figyelembe a nyersanyagnormára jutó általános forgalmi adót, amelyet az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján köteles meghatározni.

Cegléd Város Önkormányzatának első féléves gazdálkodásáról is tárgyaltak a képviselők. A beszámolóból kiderült, az első félévi adóbevételek a tervezethez képest időarányosan teljesültek. Iparűzési adó tekintetében pedig 20 %-al több is volt a bevétel, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A VÁRVAG Nonprofit Kft. kérelmet nyújtott be az idei erdészeti munkálatokra tervezett 2 millió forint kiegészítésére. A becsült adathoz képest a fakitermelés tényleges mennyisége magasabb lett, emiatt további nettó 1,2 millió forint fedezet szükséges a feladatellátáshoz.

A Ceglédi KKSE elnöke pedig az egyesület részére jóváhagyott tíz millió forint visszafizetendő támogatása visszafizetési határidejének meghosszabbítására nyújtott be kérelmet. Mindkét kérelmet a testület jóváhagyta.

A döntésekről részletesebben a cegled.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Fotó: Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció