Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint ötven törvényjavaslattal készül a kormány a tavaszra

Több mint ötven törvényjavaslattal készül a kormány a tavaszra

Ötvenhat törvényjavaslatot tartalmaz az Országgyűlés 2015-ös tavaszi ülésszakára vonatkozó kormányzati törvényalkotási program, amelynek alapján jövőre új, egységes családtámogatási törvény születhet, továbbá változhat több oktatási és energetikai tárgyú jogszabály.

A parlament honlapján elérhető, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett program hónapokra lebontva rögzíti, mikor várható egy-egy kormányzati előterjesztés benyújtása és elfogadása. Az 56 indítványból 3 már a parlament előtt van.

A kabinet tervei szerint februárban szavazhatják meg a képviselők a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával összefüggő törvénymódosítást, és ekkor változtathatnak a földgázellátási törvényen, aminek célja egyebek mellett 'az egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítása a 2015/2016-os gázévre'.

Márciusban törvény születhet az energiahatékonyságról, és egy jogszabály-módosítással további államigazgatási feladat- és hatáskörök kerülhetnek át a települési önkormányzatoktól a járási hivatalokhoz.
Ugyanebben a hónapban változhatnak az igazságügyi szakértőkre vonatkozó előírások. Az Igazságügyi Minisztériumtól (IM) várható szabályozás célja az észlelt 'működési rendellenességek' orvoslása - olvasható a dokumentumban, amely példaként említi az egységes kamarai rendszert, az új alapokon működő etikai, fegyelmi eljárásokat, az Igazságügyi Hivatal felügyeleti szerepének erősítését, a miniszteri hozzájárulást a kamara elnökének megválasztásához, valamint a szakértők működésének vizsgálatát panaszbeadvány hiányában is.

Az IM olyan törvénymódosításra is készül, amellyel megreformálná a DNS-profil, valamint az ujj- és tenyérlenyomat nyilvántartásba vételét és kezelését.

Áprilisban fogadhatja el a Ház a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló belügyminisztériumi előterjesztést, amely az indoklás szerint a közszolgálati életpálya koncepciója alapján szükséges.

Ugyancsak áprilisban módosíthatják a köznevelési törvényt, aminek egyebek mellett az 'erkölcstan helyett kötelező etika oktatásának bevezetése' a célja.

Egészségügyi jogszabályok is változhatnak a háziorvosi rendszer erősítése érdekében - derül ki a törvényalkotási programból.

Májusban új törvény születhet a vasúti közlekedésről, és nagy terjedelmű módosításokat fogadhat el az Országgyűlés a szakképzés fejlesztéséért. Példaként azt írják, hogy biztosítani kell a jogszabályi hátterét a szakmát szerzők számának növelése érdekében bevezetendő új képzési formáknak.

Emellett ebben a hónapban újraszabályozhatják a képviselők a falusi turizmust, megreformálhatják a pálinkatörvényt, és a kancellári rendszerrel kapcsolatosan módosíthatják a felsőoktatási törvényt.

A tavaszi rendes ülésszak utolsó hónapjában, júniusban 17 kormányzati előterjesztés elfogadása várható. Jóváhagyhatják azt a javaslatot, amelynek célja 'a családi pótlék iskoláztatáshoz kötésének mintájára az óvodáztatási kötelezettség érvényesítése'. Törvény születhet továbbá a közétkeztetésről - a minőségjavítás érdekében -, módosulhat a munka törvénykönyve, és új, egységes törvényt alkothatnak a családok támogatásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során