Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 02. 09:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Több mint 2500-an szilvesztereztek egy franciaországi tiltott táncpartin

Több mint 2500-an szilvesztereztek egy franciaországi tiltott táncpartin

Több mint 2500 francia és külföldi szilveszterezett együtt a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások ellenére egy illegális táncpartin Franciaországban, amelyet a hatóságoknak nem sikerült megakadályozniuk.

A nyugat-franciaországi Rennes-hez közeli Lieuron településen a helyszíni tudósítások szerint még péntek délelőtt is több száz gépkocsi és maszk nélküli bulizó volt jelen egy hangárban, ahonnan kihallatszott a techno zene.

A helyszín felett pénteken egy helikopter is körözött, de azok a rendőrök már nem voltak jelen, akik csütörtök este sikertelenül próbálták megakadályozni a tiltott bulizást, miután a résztvevők erőszakosan léptek fel ellenük.

A helyi, Ille-et-Vilaine megyei prefektúra közleménye szerint a résztvevők felgyújtották a csendőrség egyik járművét, három másikat megrongáltak, a csendőröket pedig üvegekkel és kövekkel dobálták meg.

Egy környéken lakó szemtanú szerint a hónapok óta üresen álló hangárba csütörtök este a 8 órakor kezdődő kijárási tilalom ellenére "látványosan" érkeztek meg a bulizók. A prefektúra szerint legalább 2500-an voltak, a résztvevők az ország minden tájáról és külföldről érkeztek. A tájékoztatás szerint a csendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszín biztosítására, a mentősök pedig kézfertőtlenítőket és maszkokat vittek a helyszínre, hogy "korlátozzák a tiltott gyülekezés helyszínén a koronavírus terjedését".

A prefektúra azt is jelezte, hogy a helyi ügyészség zenei jellegű ünnepi rendezvény tiltott szervezése és hivatali személy elleni szándékos erőszak gyanújával indított vizsgálatot.

A francia hírügynökségnek a rendezvényről távozó helyi fiatalok pénteken elmondták: két hangárban kétfajta bulit szerveztek a breton megyében. A szájról szájra terjesztett rendezvény helyszínén spanyolok, britek, belgák és olaszok is voltak. A szervezők egy bevásárlóközpont parkolójában vártak az érkezőkre, ahonnan konvojban szállították a bulizókat a hangárhoz. Ott a rendőrök könnygázzal próbálták megakadályozni, hogy az emberek bemenjenek az épületbe.

Más franciaországi helyszíneken is rendeztek tiltott bulikat: a déli Marseille-ben mintegy háromszázan gyűltek össze egy bérelt teremben. A rendőrség mások életének veszélyeztetése miatt indított eljárást a három feltételezett szervező ellen, míg 150 bulizót a kijárási tilalom megsértése miatt 135 eurós bírsággal sújtott a rendőrség, két embert pedig a közrend megzavarása miatt előállítottak.

A Párizs környéki Ile-de-France régióban tucatnyi tiltott partinak vetett véget a rendőrség.

A déli Bordeaux egyik elővárosában egy postaépületet felgyújtottak, valamint busz- és villamosmegállókat rongáltak meg, s a helyszínre riasztott rendőröket megdobálták a rongálók. A rendőrség szerint a kár jelentős, de az ügyben egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. A La Manche-csatorna partján fekvő Calais-ban három rendőr könnyebben megsérült, amikor tűzijátékokkal dobálták meg őket, a déli Toulouse-ban könnygázzal oszlatták szét a tiltott helyen gyülekezőket, hasonlóan több párizsi elővároshoz.

A tiltott házibulik és kisebb összetűzések ellenére a belügyminisztérium azt közölte, hogy "a félelmek ellenére összességében nyugodtan" telt a szilveszter.

A tárca 100 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított a koronavírus-járvány miatt kijárási tilalom betartatására a más napokon megszokott 20 ezer helyett, s több nagyvárosban a prefektúra megtiltotta az alkohol árusítását.

Az általános karantént december 15-én váltotta fel Franciaországban éjszakai kijárási tilalom. Az elmúlt két hétben a rendőrök több mint 560 ezer ellenőrzés során 30 ezer alkalommal szabtak ki bírságot szabálysértőkre a belügyminisztérium adatai szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése