Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több fogyasztóvédelmi feladat a közszolgáltatóknak

Több fogyasztóvédelmi feladat a közszolgáltatóknak

A hazai közszolgáltató társaságoknak ezentúl számos dologról kell tájékoztatniuk internetes honlapjukon ügyfeleiket egy most elfogadott törvénymódosítás szerint, és fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk. A változtatás több-kevesebb új feladatot ró a szolgáltatókra - írja aVilággazdaság.

Több ponton is megváltozott a fogyasztóvédelemre vonatkozó, hazai szabályozás. Ezek némelyike olyan feladatot ír elő, amelyet a közszolgáltatást végző társaságok már évekkel ezelőtt teljesítettek is, ugyanakkor nem feltétlenül olyan formában és összetételben, ahogyan azt a most elfogadott törvénymódosítás előírja. Az érintett társaságoknak ugyanis ezentúl vagy külön honlapot kell fenntartaniuk ügyfeleik tájékoztatására, vagy a meglévő nyitóoldaláról közvetlenül elérhetővé, tárolhatóvá, megjeleníthetővé és nyomtathatóvá tennie bizonyos, ingyen hozzáférhető adatokat.

Ilyen honlapok a hazai gyakorlatban évek óta léteznek, felépítésük azonban gyakran (külföldi) anyavállalatuk adott honlapjának szerkezeti és tartalmi felépítését követi. Ezzel együtt jellemzően megtalálhatók rajtuk a logikus helyükön a mostantól elvárt adatok, ha pedig nem, akkor hamarosan meg kell jelenniük.

Ezen adatok egyrészt a közszolgáltató neve, székhelye, telephelye és azok elérhetősége, a szolgáltatási terület földrajzi elhelyezkedése, az alkalmazott díjak, és a használatukkal kapcsolatos feltételek, szabályok, a tevékenységre vonatkozó, kötelező jogszabályok, mégpedig településenkénti bontásban. Szerepeltetni kell a panaszkezelésre vonatkozó információkat, feltüntetni az érintett fogyasztóvédelmi szerveket, békéltető testületeket és ˇ fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek elérhetőségét vagy a hozzájuk vezető honlapokon lévő, közvetlen hivatkozásokat. Fel kell tüntetni az ügyfélszolgálatok elérhetőségét és a működésére vonatkozó információkat, a szolgáltató üzletszabályzatát, egyéb általános szerződési feltételeit.

A felsoroltak mindegyikére vonatkozik, hogy részletes tájékoztatást nyújtó részletességű adatokat kell közölni, a tarifákat például kategóriánkénti és településenkénti bontásban, az üzletszabályzatot pedig öt évre visszamenőleg.

Az érintett vállalkozásoknak fogyasztóvédelmi referenst is kell foglalkoztatniuk. A referensnek államilag elismert fogyasztóvédelmi szakképesítése, szakképzettséggel, vagy az iskolarendszeren kívüli hatósági jellegű képzésben szerzett, szakirányú bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. (Többségük jelenleg is foglalkoztat, külső cég által képzett referenst.)

Referens alkalmazására kötelezett cég saját maga nem szervezhet ilyen képzést, aki pedig igen, arra megint csak részletes, új előírások vonatkoznak. Kell például megfelelő tananyaggal, tanulmányi és vizsgaszabályzattal, szükséges számú oktatóval és persze infrastruktúrával rendelkeznie.

Ezen tevékenységét be kell jelentenie a fogyasztóvédelmi hatóságnál, igazolva, hogy megfelel az oktatáshoz szükséges, előbb ismertetett, és még néhány feltételnek. A hatóság ellenőrzi a képzés és vizsgáztatás egész folyamatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár