Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Április 14. 11:09, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tapolcai választás - Pretoriából is megérkezett a külképviseleti urna

Tapolcai választás - Pretoriából is megérkezett a külképviseleti urna

A pretoriai külképviseletről is megérkezett a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás urnája - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére kedd délelőtt.

Bár a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Magyarországra szállításának határideje csütörtök éjfél, hétfőn a külképviseletek többségéről megérkeztek az urnák, kedd délelőtt pedig megérkezett az utolsó, a pretoriai is, a Dél-afrikai Köztársaságból.
Miként tavaly áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.
A külképviseleti névjegyzékbe 11-en jelentkeztek: ketten-ketten kívántak voksolni Londonban, Szabadkán és Brüsszelben, egy-egy választópolgár jelentkezett Pretoriába, Münchenbe, Milánóba, Bécsbe és Bernbe. Az NVI adatai szerint minden, a külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár leadta voksát vasárnap.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan szerdán ellenőrzi, hogy az urnák lezárt állapotban, sértetlenül érkeztek-e, ha nem, akkor az adott az urnát - a tartalmával együtt - meg kell semmisíteni, a benne lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor.
Az urnákban lévő szavazatokat az urnák felbontása után az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság kapja meg a tervek szerint csütörtökön, és a választás estéjén felbontatlanul lezárt urnában lévő szavazatokhoz keveri azokat az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt, és így állapítja meg a választás eredményét.
A külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására a tapolcai, 6-os számú szavazókört jelölték ki. A szavazókörben az ott lakcímmel rendelkezők a szavazóhelyiségben és a mozgóurnával 472-en szavaztak vasárnap, ebbe keverik be a 11 külképviseleti szavazatot, valamint az átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók voksait. Előzetesen 53-an jelezték, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, de hogy közülük mennyien mentek el végül, az egyelőre nem tudható. (A jobbikos és a Fidesz-KDNP-s jelölt között jelenleg 261 voks a különbség).
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos, a Jobbik jelöltje a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg. Fenyvesi Zoltánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott, Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta, a többi jelölt 1 százaléknál kevesebb szavazatot kapott.
Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben