Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 28. 13:05, hétfő | Helyi

Tanácskozó múzeumbarátok

Tanácskozó múzeumbarátok

A Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör január 26-ai közgyűlését az egyesület elnöke dr. Kürti György nyitotta meg, és köszöntötte Kónya Ágnes önkormányzati képviselőt a testület Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizot

Majd Reznák Erzsébet egyesületi titkár, múzeumigazgató üdvözölte az új belépőket, és megemlékezett a múlt esztendőben elhunyt tagokról, akiknek tiszteletére egyperces néma felállással adóztak az egybegyűltek.

Dr. Kürti György számot adott a múlt évi eseményeikről és ismertette az idei terveiket. Majd dr. Velkey Ferenc a Debreceni Egyetem tanára mondott röpke megemlékezést a XIX. század elején a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban tanító helytörténész nagyapja Velker (vitéz Velkey) János Kossuthról tartott beszédéről. Ezt követően "Az idős Kossuth Széchenyi naplóját olvassa. Egy különleges pillanatfelvétel a turini szobáról" címmel tartott előadást a két nagy magyar holtig tartó egymással szembeni antipátiájáról. Végezetül Reznák Erzsébet ismertette a Kossuth Lajoshoz és családjához kötődő múlt évben beszerzett, kapott műtárgyakat. Ismertette, hogy jövőre is kiadják az egyesület évkönyvét, tartalmában figyelemmel a tagok javaslatára. Elmondta továbbá, hogy a múzeum gondozásában a ceglédi Kossuth emlékhelyekről és emléktáblákról egy könyvecskét adnak ki. Újházi György hozzászólásában felajánlotta személyes kapcsolatait a múzeumbaráti kör és Cegléd erdélyi testvérvárosa, Csíkszereda közötti kulturális kapcsolat kiszélesítésére, amit a vezetőség megvizsgál. A közgyűlés ismét bizonyította, hogy méltán került a Kossuth-kultusz ceglédi hagyományának őrzése 2014-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció