Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 24. 17:06, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Szerveződik a ceglédi szatyorközösség

Szerveződik a ceglédi szatyorközösség

Cegléd és Nagykőrös térségében is szervezik szatyorközösségeket

A Bács-Kiskun megyei sikeres példákat követve Dél-Pest megyei kistérségekben is megkezdték a kistermelők az úgynevezett szatyorközösségek szervezését.

Az együttműködéssel az a céljuk, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek azzal a fogyasztói körrel, akik kifejezetten igénylik a jó minőségű,növényvédő- és tartósító szerektől mentes terményeket, valamint a házi kisüzemekben előállított konzerveket.

Az első szatyorközösséget néhány lelkes, környezettudatos vásárló indította útjára azzal a céllal, hogy magas minőségű, lehetőleg organikus termesztésből származó, helyi termékeket vásárolhasson - korrekt áron. A közösség működésének lényege egyszerű: önszerveződő módon kis közösségek egyenesen a termelőtől, termelőktől vásárolnak nagyobb mennyiséget, melyet szállítás után elosztanak egymás között.

A jelek szerint folyvást nő az ilyen termékek kereslete. ACigle Hagyományéltető Egyesületszándékozik szatyorközösségbe fogni a Cegléd és Nagykőrös környéki kistermelőket, a tervek szerint a jövő évtől kezdenék az értékesítést. Természetesen csakis őstermelői, kistermelői hatósági engedélyek birtokában lehet bárki tagja a szatyorközösségnek, de a legfontosabb az, hogygaranciát mutassanak arra, hogy terményeik, készítményeik valóban egészségesek. A hetipiacokon is árusító ismert termelők neve rendszerint elegendő biztosíték a jó minőség tekintetében, de a vásárlói kontroll egyik módja lehet atanyalátogatás, amikor ki-ki meggyőződhet a szatyorpiaci áruk eredetéről. Az értékesítés szervezői arra számítanak, hogy a szatyorközösségek lassan, de biztosan teret nyitnak a helyi termények előtt a bizonytalan eredetű import árukkal szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció