Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 19. 06:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sosem látott támogatás a gazdáknak

Sosem látott támogatás a gazdáknak

Jelentősen emelkedik jövőre a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetése, a nemzeti büdzsé 2013-as tervezete az ideihez képest tizenhét százalékkal több pénzt irányzott elő a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokra.

Óriási fejlődést hozhat a magyar vidék, a mezőgazdasági szektor életében az, hogy jövőre tovább emelkedik az agráriumra, vidékfejlesztésre fordítható támogatások mértéke - írta meg a Magyar Hírlap.

„A költségvetés jövő évi tervezete 835 milliárd forintot irányzott elő a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a tárca költségvetése így tizenhét százalékkal emelkedik az idei kerethez képest. Az agrárbüdzsé nemzeti része is több lesz, mint amennyiből 2012-ben gazdálkodunk” – jelentette be kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Jászapátiban, a helyi gazdafórumon. Továbbra is kiemelt célnak nevezte, hogy évről évre több támogatást kapjanak a magyar gazdák. A részleteket ismertetve közölte, a nemzeti sertésprogram elindítására 2,6 milliárd forint jut jövőre, de a tanyafejlesztésekre fordítható keretösszeg is tovább emelkedik, és kétmilliárd forintra rúg majd az az összeg, amelyet az osztatlan közös földtulajdonok rendezésére lehet fordítani.

„A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is 644 millió forintos többlettel gazdálkodhat jövőre, ami azt is jelenti, hogy nyolcvan fővel bővítheti foglalkoztatottai létszámát, így felgyorsulhat az állami földterületek kiosztása, haszonbérleti pályázatainak kiírása. Minden eddiginél több lehetőséghez jutnak a magyar gazdák” – jelentette ki a tárcavezető. A Magyar Hírlap kérdésére válaszolva ismertette, az új földtörvény után a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre vonatkozó jogszabály lesz a következő lépcsőfok, amely újabb előírást biztosít majd arra, hogy nemzeti kézben maradjanak termőföldjeink.

Pócs János, Jászapáti polgármestere történelmi lépéseknek nevezte az elmúlt időszakban hozott intézkedéseket. „Korábban csak megélhetési lehetőséget és kényszer-munkavállalást jelentett a mezőgazdaság Magyarországon, ma viszont tisztán látszik, a korábbi álmok megvalósíthatóak, és a korábban nem tapasztalt fejlődő pályára állt az agrárium” – mondta Pócs János. Hangsúlyozta, méltatlan támadások érték a kormány birtokpolitikáját és a minisztérium intézkedéseit.

„A magyar gazdaságot támadják azok, akik célkeresztjükbe vették az eddig megtett lépéseket. A magyar gazdák ugyanis hazai munkahelyek sokaságát teremtik meg, idehaza fizetnek adót, és hosszú távon is Magyarországon kívánnak boldogulni. Erős alap mindez, és végre a politika is a helyén kezeli e stratégiai ágazatot” – mondta a polgármester.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke kijelentette, Áder János köztársasági elnök várhatóan a jövő héten véleményezi és írja alá az agrárkamarai törvényt, ezt követően kezdődhet meg a komoly munka, amely újabb sikerek felé tereli a magyar mezőgazdaságot. „A törvény egységbe tömöríti az élelmiszerlánc szereplőit, ezáltal jelentősen növekedhet a versenyképességük. A gazdák igényeit figyelembe vevő szolgáltató- és szolgálótestület lesz a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara, amely valamennyi piaci szereplő érdekeit érvényesíti majd. A cél az, hogy a profit ott maradjon, ahol az keletkezik, tehát a termelőknél, a feldolgozóknál. Európa fejlettebb részén ez természetes, hazánkban is az lesz” – fogalmazott Jakab István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.