Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 18. 13:24, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Rosetta - közzétették a Philae landolásakor készült első képet

Rosetta - közzétették a Philae landolásakor készült első képet

Közzétették a Philae landolásának első felvételét, mely akkor készült, amikor a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére bocsátott leszállóegység először pattant vissza a felszínről. A kép teljes homályt mutat - számolt be róla a BBC News.

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége november közepén landolt a 67/P jelű, négy kilométer széles üstökösön, de előbb kétszer visszapattant róla. Az újonnan kiadott kép azért teljesen elmosódott, mert a minilabor éppen mozgásban volt, amikor a CIVA kamerarendszer a fotót készítette - hangzott el a San Franciscóban zajló Amerikai Geofizikai Egyesület ülésén.
"A kép sokkoló volt, mivel nyilvánvalóvá vált: a minilabor nem áll, hanem mozog. Az adatokkal együtt ez azt bizonyította, hogy nem vagyunk az üstökösön! Borzasztó volt a pillanat, mert nem tudtuk, visszajutunk-e az üstökös talajára" - magyarázta Jean-Pierre Bibring, a Rosetta-misszió egyik vezető kutatója.
Végül megérkeztek az éles képek, amelyeket a leszállóegység kamerái készítettek, de akkorra a Philae már az égitest egy ismeretlen pontján, egy "árokban" állt. Az árnyékos üregben drámaian csökkent a minilabor napelemeit érő fény mennyisége, így azok nem tudtak újratöltődni.
A leszállóegység saját tápegységei 60 órára elegendő energiát biztosítottak a 100 kilós szerkezetnek. Munkája végén a minilabor végül hibernált állapotba került, míg a Naprendszer belseje felé haladó 67/P jobb fényviszonyok közé nem ér. Ez a következő hetekben várható.
Bibring megmutatta azt a felvételt is, amely a Philae tartózkodási helyén készült. A képet már korábban közzétették, ám közben az elemzések során új részleteket fedeztek fel rajta.
A felvételen a Philae mellett emelkedő fal látható, amelyet Perihelion-sziklának kereszteltek. A fénypontok a robotról érkeztek a sziklára.
A minilabornak sikerült még a hibernáció előtt sok tudományos adatot küldenie az anyaszondának, mely a Földre továbbította azokat.
Eközben folytatódik a Philae utáni vadászat is, mivel továbbra sem tudni, pontosan hova sikerült leszállnia.
A Rosetta egy sor felvételt készített az üstökösről december 12-én, 13-án és 14-én. Amint ezek a képek eljutnak a Földre, a kutatók azt remélik, megtalálják rajtuk az elveszett minilabort.
Ha a pontos helyét sikerül megállapítani, könnyebb megbecsülni az újraéledése valószínűségét. Bibring a konferencián úgy fogalmazott: biztos abban, hogy hallunk még a robotról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során