Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 02. 14:39, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Óriási tehertől szabadul meg a város

Óriási tehertől szabadul meg a város

Tehermentesítik Ceglédet

A miniszterelnök hétvégi bejelentése alapján Cegléd akár adósságállományának 50-60 százalékától is megszabadulhat.

Teljesen átvállalja az állam az ötezernél kisebb lakosú települések adósságát, és az ötezernél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi – közölte Orbán Viktor szombaton.

A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése.

Az állam 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen. Tájékoztatása szerint az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, „szőröstül-bőröstül” átvállalja az állam, de az ennél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként – az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján – számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek – jegyezte meg a kormányfő. Beszédében nyomatékosította ugyanakkor: el kell kerülni, hogy újabb önkormányzati adósságok keletkezzenek.

A kormányzat a mostani konszolidációs programban nem vizsgálja, hogy melyik település minek következtében halmozta fel az adósságát, ugyanakkor jól látszik, hogy valószínűleg az önkormányzatok elégtelen finanszírozása vezetett a jelenlegi problémához. Ezért az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani, és az önkormányzatokra csak olyan feladatokat szabad róni, amelyeket el is tudnak látni, a bevételeknek pedig fedezni kell a kiadásokat – mondta Orbán Viktor.

Az adósságátvállalás részletei a Parlament november 7-i ülésén kerül majd a kormány elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.