Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 24. 11:26, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Riadót fújtak!

Riadót fújtak!

Tegnap éjféltől él az ÁNTSZ által kiadott, vasárnapig meghosszabbított hőségriasztása.

Az országban jelenleg is tomboló hőség várhatóan hétvégén várható forróság miatt az ÁNTSZ vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást. Az ország több területén piros, Cegléd térségében jelenleg is másodfokú, vagyis narancssárga riasztás van érvényben.

A napi középhőmérséklet átlagosan 27, 28 fok körül alakul, a hőmérő higanyszála pedig több helyen is 35 fok fölé emelkedik.

És ez még koránt sem a jéghegy csúcsa! Az előrejelzések szerint a hőség szombaton tetőzik. A napközbeni csúcshőmérséklet elérheti a 33-39 fokot is, valamint éjszaka is alig csökken majd 20 fok alá.

A túléléshez szükséges:

  • Nagy mennyiségű és állandó folyadékpótlás

Nagy melegben az ember óhatatlanul kiszárad, ilyenkor nagy hangsúlyt kell fektetni a folyadékpótlásra, de a tévhitekkel ellentétben koránt sem mindegy, hogy mit iszunk.

Ami helyes: víz, ásványvíz, tea, szénsavmentes (és lehetőleg cukormentes) üdítők, paradicsomlé, uborkalé, aludttej, kefir, joghurt, levesek.
Amit csak mértékkel: kávé, alkoholtartalmú italok, magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítők.

Cegléden a Kossuth Ferenc utca sarkán az Önkormányzat előtt reggel 8 és este 6 óra között vizet osztanak a járókelőknek!

  • Medence vagy vízpart

Aki csak teheti, az vízpartra menekül a hőség elöl. És most tehetjük! Ceglédi lakosok számára kedvzeményes strandbelépők! Bár legnagyobb állótavunk, a Balaton jelenleg szinte csak lábmosásra alkalmas, azért a semminél ez is több. Ki gondolta volna, hogy Demjén Rózsi víziója egyszer még valósággá válik?

Hogyan hűtsd le magad a munkahelyeden?

  • Ha van klíma:

Ez esetben nincs nagyon mit taglalni. Kapcsold be és élvezd a hűsítő fuvallatokat, de közben nem feledd a klíma helyes haszánálatát sem!

  • Ha nincs klíma:

Sok munkahely nem klimatizált (főleg szabadtéren), de számukra is van megoldás. Először is mindenképpen vedd igénybe az ilyenkor kötelező védőital adagodat. Gyarkran moss arcot, kezet (ha teheted, lábat is), és néhány másodperces-perces folyó hidegvízzel hűtsd le a csuklód belső felét. Tegyél nedves törölközőt, vagy bármilyen nedves ruhát a tarkódra. Egy kis időre ez is frissen tart majd.

  • Ezen kívül kötelező:


És ezúton is hangsúlyoznánk, hogy SZANDÁLHOZ NEM KELL ZOKNI!!

Vasárnap a megerősödő északnyugati széllel az ország jelentős részére már hűvösebb levegő érkezik, de délkeleten még mindig 35, 36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Jövő hét közepén ugyan ismét erősödik a nappali felmelegedés, de a legmagasabb hőmérséklet már előreláthatólag nem emelkedik 30 fok fölé és a középhőmérséklet is 25 fok alatt alakul.

Fontos még, hogy a hőségriadó mellett országos tűzgyújtási tilalom is van, amely augusztus 22-től visszavonásig érvényes.

Ha enyhülésre vágysz, irány a HŰSÍTŐ!

FirKata


Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció