Városlista
2019. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. December 09. 07:56, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rémisztő videó készült: drámaian fogy a gleccser

Rémisztő videó készült: drámaian fogy a gleccser

Egy 1445 képkockát tartalmazó felgyorsított képvideót készítettek chilei szakemberek az egyik patagóniai gleccser rekordsebességű visszahúzódásáról.

A Santiagótól mintegy 1800 kilométerre délre, a Chile és Argentína között elterülő Dél-Patagónia jégmezőn elterülő Jorge Montt gyorsabban zsugorodik az ország összes többi gleccserénél. A jégár pereme egy kilométerrel húzódott vissza 2010 februárja és 2011 januárja között – mondta el a dél-chilei Valdiviában működő tudományos központ munkatársaként dolgozó Andres Rivera.

A szakember szerint a drámai visszahúzódás legfőbb oka a globális felmelegedés, de a jelenséghez az is nagymértékben hozzájárul, hogy a Jorge Montt egy tengerbe ömlő jégár, vagyis időről időre jégdarabok válnak le róla a körülötte lévő – néhol 400 méteres mélységet is elérő – fjord vizébe. Egy 1898-as térkép alapján a kutatók úgy vélik, hogy a gleccser nagyjából 19,5 kilométert húzódott vissza az elmúlt több mint egy évszázad alatt.

A szakemberek egy 1445 képkockából álló gyorsított képvideót tettek közzé a gleccser egy év alatti visszahúzódásáról. Mint Rivera elmondta, azt nem tudják, hogy az általuk felállított – napelemmel működtetett, és naponta négy képkockát rögzítő – két kamera üzembe helyezése előtt milyen sebességgel zsugorodott a gleccser.

„Patagónia eddig sokkal kevésbé érzékelte a klímaváltozás hatásait, mint a világ többi része. Ennek ellenére a régió szinte összes gleccsere veszített a térfogatából, és közülük is a Jorge Montt visszahúzódása bizonyult a legdrasztikusabbnak” – hangsúlyozta a szakember.

Michel Barer, a montreali McGill Egyetem kutatója az Amerikai Geofizikai Unió őszi találkozóján mondta el, hogy a leggyorsabban visszahúzódó hegyi gleccserek valószínűleg Dél-Amerikában, vagy talán a Himalájában vannak. Számításai szerint ezek évente 1 százalékot veszítenek a víztartalmukból. Brit és svéd szakemberek az idén áprilisban megjelent tanulmánya szerint a Patagóniában vizsgált mintegy 350 gleccserből kettő kivételével mindegyik jelentősen visszahúzódott az 1800-as évek vége óta, és zsugorodásuk mértéke felgyorsult az elmúlt három évtizedben.

„Tudjuk, hogy a dél-amerikai gleccserek közül sok visszahúzódik, de a Jorge Montt tízszer gyorsabban teszi ezt, mint a szárazföldi társai. Ez pedig megmutatja, hogy milyen érzékenyek a tengerbe ömlő gleccserek a légköri és az óceáni felmelegedésre” – hangsúlyozta Neil Glasser brit gleccserszakértő. Patagónia gleccserei olyan hatalmasak és annyi hóutánpótlást kapnak a telek során, hogy a kutatók szerint a következő évszázadokban még nem fenyegeti őket a teljes eltűnés veszélye.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 19. 14:40, vasárnap | Belföld

Az eddiginél magasabb részvételi arány várható az EP-választáson

Nagyon fontos, hogy minél többen elmenjenek szavazni az európai parlamenti (EP-) választáson, és elmondják véleményüket - mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője vasárnap az M1 csatornán.

2019. Május 19. 11:12, vasárnap | Belföld

Egy hét múlva lesz az EP-választás

Egy hét múlva, május 26-án vasárnap 8 millió 11 ezer választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet.

2019. Május 19. 06:00, vasárnap | Belföld

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülőgép Börgöndön

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülőgép szombat délután a Börgöndi Repülőtéren - közölte a rendőrség a honlapján.

2019. Május 19. 05:00, vasárnap | Belföld

A Dunába esett egy férfi a Szabadság hídról

A Dunába esett egy férfi szombat reggel a Szabadság hídról; a budapesti vízirendőrök a Fővám térnél segítették partra - közölte a rendőrség a honlapján.