Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Augusztus 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rekordot dönthet az Erzsébet-utalvány

Rekordot dönthet az Erzsébet-utalvány

Június végéig összesen 67,2 milliárd forintnyi Erzsébet-utalványt költöttek el a felhasználók a KSH adatai szerint, ez mintegy 14 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi forgalmat - adta hírül a Világgazdaság.

Idén eddig minden hónapban többet fizettek az utalvánnyal, mint tavaly, de főleg a januári 19,8 milliárd forintos adat dobja meg a statisztikát. Tavaly összesen 120 milliárd forint forgalmat hozott össze az Erzsébet-utalvány, de ha idén folytatódik ez a tendencia, akkor új rekord születhet, ami könnyen elérheti majd a 140 milliárd forintot is. Ez pedig már mintegy ötven milliárd forinttal haladhatná meg a 2012-es forgalmat, amikor még több riválisa volt az utalványnak.

Már két éve van annak is, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány párbeszédet folytat: a bizottság azt mondja, hogy a 2011 előtt Magyarországon működő étkezési utalványok kibocsátóinak jogai sérültek az Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya miatt. A kormány viszont kezdetektől fogva azon az állásponton van, hogy ezek a jogok nem sérültek, hiszen az Erzsébet-utalvány, amelyet a közfeladatokat ellátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) bocsát ki, nem profitorientált szolgáltatás. A bizottság idén áprilisban keresetet nyújtott be a magyar állammal szemben az Európai Bíróságnál.

Az ügy kimenetele ugyan kérdéses, de az MNÜA magabiztosan költekezik. Az alapítvány által megvásárolt 2,7 hektáros, a székelyföldi Hargita hegység lábánál fekvő Ivóban lévő telken ugyanis nyolc hónap alatt felépített egy 2000 négyzetméteres hasznos területű épületet, ahol egyszerre 156 gyermek befogadására alkalmas. Majtényi László főtitkár szerint hosszas keresés után találták meg a tábor számára az ideális helyszínt. Jövőre már magyarországi gyerekeket is várnak a festői környezetben fekvő táborba.

A kiírt pályázatoknak köszönhetően eddig több százezer ember, köztük több mint 180 ezer gyerek jutott az elmúlt három évben üdülési és táborozási lehetőséghez, és még az idén a 400 ezredik pályázót köszönthetik. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. között pedig idén ismét együttműködési megállapodás született, így a tankönyvekre kibocsátott díjbekérők ellenértéke utalvánnyal is kiegyenlíthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk