Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rekordhónappal kezdődött az ősz az ingatlanpiacon

Rekordhónappal kezdődött az ősz az ingatlanpiacon

A 10 059 tranzakció nemcsak az idei legerősebb-, de az elmúlt 5 év második legerősebb hónapja is. Tavaly szeptemberben a 2013-as év legjobb hónapját mértük alig több mint 8000 adás-vétellel, amely a mostani adatnál 25 százalékkal gyengébb érték. A Duna House becslése alapján így az idei összforgalom eddig megközelíti a 74 ezret, ami immár 17 százalékos erősödést jelent a 2013-as azonos időszakkal összehasonlítva.

Ezzel a tempóval nem kizárt, hogy a jövő évben eléri a piac a 120 ezer körüli tranzakciószámot is, amely az ideális hazai 150-180 ezres optimális adás-vételi volumentől még ugyan elmarad, de ezzel egyúttal belátható távolságba kerül az elvárt piaci szint. Tartotta magát szeptemberben is rekordmagasságban a Keresleti Index. Augusztushoz hasonlóan 89 százalékponton áll, ami nemcsak az idei, de az elmúlt évek egyik legintenzívebb keresletét mutatja, ami pozitív előrejelzés a további hónapok forgalmát tekintve.

Immár kijelenthetjük, hogy trendszerű az áremelkedés az országban, miután két egymást követő negyedévben is felfelé mozdult el a Duna House Lakásárindexe. A válságot követő gyorsabb-, majd lassabb ütemű áresést 2012 végétől másfél év stagnálás követte, majd az idei második és immár a harmadik negyedév is 1-1 százalékpontos emelkedést hozott. Nominális értéken így 83 ponton áll az index, ami reálértéken 66 pontot jelent. A típusbontás indexei közül a Panel árindex mozdult felfelé, mégpedig 3 értéket ugorva 81 százalékpontra. Ez (leszámítva a végtörlesztés időszakát) hároméves csúcs. A Tégla lakásár index nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra is tartja a 85 pontos értéket.

Kitartóan kúszik felfelé immár két éve a kelet-magyarországi panelek ára, ami újabb emelkedést követően kétéves csúcsára ért, 84 pontra. Ugyanitt a tégla lakások az elmúlt 4 év átlagán, 83 ponton stagnál. Nyugat-Magyarországon jelentős elmozdulás nem volt mérhető az árakban, mindkét lakástípus esetében a válságot követő lassú esés látszik lecsillapodni. Jelenleg a panelek indexe 73, a téglalakásoké 82 százalékponton áll. A legkiugróbb adat a főváros panelek áraiban észlelhető. A tavaly év végi 77 pontos mélypontot követően negyedévről-negyedévre meredeken kúsznak felfelé az árak és a harmadik negyedéves 4 pontos ugrással immár 88 százalékpontra került. Ez az érték utoljára épp 5 éve volt mérhető. A téglalakás indexe maradt 93 az előző negyedévhez hasonlóan, amely továbbra is 2011 óta a legmagasabb érték, melyet az index immár negyedik alkalommal ért el.

Az idei III. negyedévben - a hálózat által közvetített adás-vételek adatai alapján - a legmagasabb négyzetméter áron Közép-Magyarországon keltek el a panellakások. Itt a teljes régió átlaga 168 ezer Ft volt, amelytől nem sokkal marad el Nyugat-Dunántúl sem 155 ezres átlagával. A szomszédos Dél-Dunántúl viszont már a második legalacsonyabb átlagot produkálta 110 ezer Ft/m2-rel, amelyet csak az észak-magyarországi régió tudott alulmúlni 104 ezerrel. A fővárosban a paneleket Dél-Budán 217 ezerért vették, Észak-Pesten 199 ezerért,. A legalacsonyabb értéket Dél-Pest szolgáltatta, ahol egy négyzetméter panellakásért 172 ezer Ft-ot fizettek. A téglalakások tekintetében homogénnek mondható a megvásárolt ingatlanok átlagos négyzetméter ára. Országszerte 160 ezer Ft körül fizetnek érte. Ettől valamelyest drágább volt a Nyugat-Dunántúl 188 ezres átlagával. Két régió emelkedik ki csupán, mégpedig Közép-magyarország 240 ezres- és Észak-Magyarország 107 ezres átlagáraival.

Budapesten a legdrágábban Észak-Budán fogytak a téglalakások, 342 ezres átlagáron. A legolcsóbb régiónak Dél-Pest bizonyult, ahol az átlag 214 ezer Forint volt egy négyzetméterre vetítve.

Keményen alkudtak a III. negyedévben Észak-Magyarországon. Minden vizsgált ingatlantípus esetében ez a régió szolgáltatta a legmagasabb értékeket. Itt a lakásokból 8-9%, a házak árából 14%-ot tudtak lefaragni. A legkisebb alkut a fővárosi panelek esetében lehetett mérni, itt Budán 3% volt az átlag, Pesten pedig 4%.

Az idei III. és a tavalyi azonos időszakban bonyolódott tranzakciók paramétereit összehasonlítva szembetűnik, hogy Budán az elmúlt három hónapban megugrott a drágább, nagyobb ingatlanok iránti vásárlói kedv. Míg tavaly a vizsgált időszakban 40 millió fölött a vevők 7%-a költött, addig idén ez az arány 12%-ra ugrott. Még nagyobb az ugrás a lakásméreteket vizsgálva, ahol a 400 m2 fölötti ingatlanok aránya 7-ről 14%-ra emelkedett. A pesti oldalon ugyanez a jelenség figyelhető meg, csak kisebb léptékben, vagyis eltolódtak kissé az arányok felfelé mind árban, mind pedig méretben. Vidéken ugyanez a jelenség már nem figyelhető meg, a két vizsgált időszakban bonyolódott adás-vételekben szereplő ingatlanok paraméterei nem térnek el jelentősen egymástól. Minden második megvásárolt lakás 5-10 millió Forint közé esik, és a legkedveltebb méret a 40-60 négyzetméter közöttieké, amely a forgalom 44%-át teszi ki. Pest Megyében ez a méretkategória csak a tranzakciók 27%-ban volt mérhető, mert itt a nagyobb méretek is jelentős arányt tesznek ki. A legnagyobb méretkategóriát, vagyis a 160 m2 fölöttit, Pest Megyében a vevők 9%-a választotta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton