Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Február 20. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI

Patthelyzet alakult ki a hegyeshalmi határátkelőnél

Patthelyzet alakult ki a hegyeshalmi határátkelőnél

Patthelyzet alakult ki a magyar-osztrák határon a hegyeshalmi határátkelőnél, ahol vasárnap a magyar oldalon migránsok tűntek fel, és állításuk szerint Ausztriába akarnak menni, de az osztrák rendőrök megállították őket

- hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője a műsorban elmondta, vasárnap az osztrák hatóságok 58 ember visszairányítását jelezték a győri rendőröknek, akik a helyszínre mentek, és a osztrák hatóság jelenlévő munkatársai arról tájékoztatták őket, hogy ezek emberek nem a hegyeshalmi határátkelőhelyen próbáltak meg átjutni Ausztria területére. Ez azért lényeges, mert ebben az esetben visszairányításról van szó, és ezt a schengeni határ-ellenőrzési kódex alapján csak azon a határátkelőhelyen hajthatnák végre az osztrákok Magyarország irányába, amelyen ezek az emberek - beutazási feltételek hiányában - megpróbáltak bejutni Ausztriába - magyarázta.

Balázs László közölte, az osztrák hatóságok azonban a nemzeti jogukra hivatkoznak, amely lényegesen túlterjeszkedik a schengeni határ-ellenőrzési kódexen, hiszen azt mondják, hogy az ő szabályozásuk szerint a határátkelőhelytől számított tíz kilométer sugarú körben elfogott embereket visszairányíthatják Magyarországra.

Ebben az esetben az az eljárás, hogy a Magyarország és Ausztria között fennálló visszafogadási egyezmény alapján kellene felajánlani ezeket a személyeket, éppen azért, hogy meglegyenek a jogi garanciák az átvételre - mutatott rá Balázs László.

Mint elmondta, ebben az esetben meg kell keresniük az osztrák hatóságoknak a magyar hatóságokat, az egyezmény alapján fel kell ajánlaniuk ezeket az embereket, meg kell nevezni azokat a bizonyítékokat, amely alapján megállapítható, hogy valóban Magyarországról érkeztek Ausztriába. A magyar hatóságok ellenőrzik ezeket az embereket az adatbázisokban, és ez alapján mérlegelik, hogy fennáll-e a visszafogadás, vagy pedig nem.

Balázs László közölte: ez jelen esetben nem történt meg, és éppen ezért Ausztria jogellenes magatartást tanúsít, nem felel meg sem a schengeni határellenőrzési kódex szabályozásának, sem az Ausztria és Magyarország között fennálló határ- és visszafogadási egyezménynek sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni