Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 17. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Öröklés és többlethasználati díj

Öröklés és többlethasználati díj

Visszamenőleg kérhet-e többlethasználati díjat az az örökös, amelyik nem használja az adott ingatlant attól, aki viszont benne lakik? Erre válasz az onlinejogsebesz.hu! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Öcsémmel ketten vagyunk örökösei egy lakásnak. Ebben a lakásban én laktam édesanyámmal az utolsó 10 évében, majd halála után is maradtam a lakásban. Ennek 4 éve. Öcsémnek már nagyon kellene a lakás árának fele. Értékesítésre olyan áron, amit ő akar, nem nagyon van kilátás. Most többlethasználati díjat akar kérni tőlem visszamenőleg! Az a kérdésem, hogy ezt mennyire visszamenőleg kérheti, ha eddig nem is kérte. Egyáltalán milyen módon kell ezt hivatalosan lerendezni, hogy ő kéri én meg fizetek. Szóban, vagy írásban? Ha visszamenőleg, akkor ő hogyan bizonyítja, hogy ezt kérte tőlem valaha is? És ha én csak azért vagyok a lakásban, mert nem tudjuk eladni, tehát egy kényszerállapot... akkor is kérheti ezt a díjat? Tényleg már csak egy kérdés: Én követelhetek-e rajta olyat (mivel én fizetek minden lakással kapcsolatos kiadást), hogy legalább a közüzemi számlákban lévő alapdíj felét fizesse. Mivel az nem az én fogyasztásom, azt akkor is meg kellene közösen fizetnünk, ha üresen állna a lakás.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Ha valaki egymaga lakik a közös tulajdonú lakásban, akkor valóban többlethasználati díjat kell fizetni a másik tulajdonában álló ingatlanhányad használatáért. Ezt elméletileg 5 évre visszamenőleg, azaz az elévülési időn belül lehet kérni. Ha azonban a testvére eddig nem kérte ezt és nem küldött felszólítást ez ügyben, akkor lehet azzal védekezni, hogy visszamenőleg ezt Ön nem fizeti, csak a felszólítástól, igényközléstől kezdve. Arra, hogy kényszerből lakja a lakást, nem lehet hivatkozni.

Az ilyen megállapodásokat mindig érdemes írásba foglalni, és rögzíteni benne a többlethasználati díj mértékét (ez általában egy normál bérleti díjnak az Ön esetében a fele) és a havi fizetési határidőt.
Az jó ötlet, hogy bizonyos költségeket a többlethasználati díjba beszámítson, főleg ha a másik fél is elfogadja.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során