Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 28. 14:16, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Olcsóbb, zöldebb tanévkezdés

Olcsóbb, zöldebb tanévkezdés

Készülj tudatosan a tanévkezdésre!

A nyár végi iskolakezdéssel kezdetét veszi az iroda- és tanszergyártó cégek sikeridőszaka. Ez a gyermekekre épülő, és a médiával szorosan összefont komplex ágazat ebben a néhány hónapban bonyolítja éves forgalmának több mint a harmadát, amelyből egyre nagyobb rész jut az olcsó és alacsony minőségű (jellemzően távol-keleti, kínai), sokszor az egészségre és a környezetre káros termékeknek.

Magyarországon évente mintegy 60–70 milliárd forintért kelnek el irodaszerek, s ennek 20–30 százaléka az iskolakezdés időszakára jut. Az iskolakezdés azonban nem csak a szülők pénztárcájára, de a környezetre is hatalmas terheket ró.

Mit tehetünk az olcsóbb és zöldebb iskolakezdésért?


Lista. Mielőtt útnak indulnánk, írjunk egy listát a szükséges dolgokról! A tavalyi, alig használt vonalzó helyett nem feltétlenül kell újat venni, és ha vigyáztunk ár, a nagy gonddal kiválasztott iskolatáska is kibír még legalább egy évet. A listára csak olyan dolgokat írjunk fel, melyekből feltétlenül újat kell beszereznünk!

Nézzünk szét otthon! A testvérek, vagy rokonok, barátok által jó állapotban megőrzött iskolaszerek, tanszerek több tételt is kihúzhatnak véget nem érő listánkról. Használt, de jó állapotú tankönyveket, kötelező olvasmányokat, tanszereket már számos internetes portálon adnak-vesznek egymásnak az emberek; sőt, mindezekhez használt-börzéken is hozzájuthatunk.

Legyen meglepetés! Sok felesleges stressztől kímélhetjük meg magunkat, ha a nebulók nélkül megyünk bevásárló körútra.

Figyeljünk a csapdákra! A vevők túlnyomó többsége a hipermarketekben szerzi be a szükséges termékeket, ami a megfelelő termékkínálat silányságán túl számos előre felállított csapdával is fenyegeti őket.


Tartsuk magunkat a listához! A rengeteg színes holmi és a gigantikus akciós feliratok számtalan felesleges holmit csalogathatnak kosarunkba. Ne dőljünk be nekik!

Legyünk kíváncsiak! Legtöbbször fogalmunk sincs, miből gyártják az iskolaszereket, mi az összetételük. Mindezek mellett külön ki kell emelni, hogy még a legkisebb megengedett mennyiségű problémás anyag is allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyebb emberekből.

Gondolkodjunk előre! Jó tudni, hogy a ceruza színezőanyaga – azaz a bele – elvileg nem tartalmaz nehézfémet, ám a külső lakkbevonat annál inkább. Ezért, ha tehetjük, matt felületű ceruzát válasszunk. Tollból is vegyünk természetes anyagból készültet, és persze az az ideális, ha cserélhető betét van benne, vagyis nem kell eldobnunk az egészet, ha kifogy.

A radír minden szempontból problémás. Lehetőleg a legegyszerűbb, kaucsukból készült gumiradírt vegyük. A színes, szagos radírok ugyanis általában rákkeltő hatású PVC-ből készülnek.

A műanyag helyett lehet választani favonalzót, bőrből, fából, vászonból készült tolltartót és táskát, továbbá, a fémből vagy fából készült ceruzahegyezőt. Az újrahasznosított papír vásárlása pedig nem csak, hogy sokkal célszerűbb, de környezetkímélőbb is.

A polcokról tömegével ömlenek ránk az általában színes, lakkos, műanyag felületű és az éppen aktuális mesefigurával, vagy tini sztárral fémjelzett (megjegyzem jó esetben is triplaáras) termékek. Bármekkora is a nyomás próbáljunk meg kibújni a gyermeki meggyőzőerő félelmetes bűvköréből, és ha csak nem akarunk örökösen versenyt futni az éppen aktuális trendekkel, akkor válasszunk inkább valamilyen semleges mintát.


Legyünk kreatívak! A drága, divatos, gyakran környezetterhelő módon előállított holmik vásárlása helyett újítsuk meg a régit, tegyük egyedivé az unalmast, a szürke tömegárut. A tavalyi táskát vagy az olcsó füzetet is lehet úgy dekorálni, átalakítani, hogy az új, izgalmas külsőt kapjon, s különlegességével „kilógjon” az egyen termékek sorából.

Ha ragasztó is kell, próbáljuk meg felkutatni az oldószer nélküli, enyves változatot. Válasszunk vízbázisú filctollat. A gyurmákkal évről évre probléma adódik. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szinte minden nyáron betilt egy-két olyan típust, amelyben nehézfémek mutathatók ki. Tanácsos elkerülni az illatos változatot – mint ahogy nem jó választás az illatos radír vagy íróeszköz sem. A műanyagok közül leginkább a PVC-től óvakodjunk, és ahol lehet, keressük a természetes anyagokat.

És persze – mint minden vásárlásnál – csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, ha a választáskor a csomagolás mennyiségének szempontját is figyelembe vesszük.

Ha érdekel a jövő, olvasgasd blogomat, vagy kövess a facebook-on!


Címkék: Félix

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció