Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 26. 07:19, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI/MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megvannak a felvételi pontszámok - Több jelentkezőt vettek fel

Megvannak a felvételi pontszámok - Több jelentkezőt vettek fel

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási pontszámokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára.

Bódis József oktatási államtitkár a fővárosban tartott Pont Ott Parti helyszínén újságíróknak imponáló számnak nevezte, hogy a 100 ezernél több felvételiző közül több mint 75 ezren jártak sikerrel.

Az elmúlt évek pályaorientációjának sikereként említette, hogy a preferált szakokon a jelentkezők és a felvettek száma is emelkedett.

A sajtótájékoztatón az államtitkár sikeresnek nevezte az idei felvételit.

Bódis József reményét fejezte ki, hogy a hazai felsőoktatási rendszer és annak minden intézménye szolgálni tudja a fiatalok által megálmodott célokat, illetve az elérésüket, utalva arra, akik most nem nyertek felvételt, jelentkezhetnek a pótfelvételire, illetve sok más lehetőségük is van arra, hogy bejussanak az egyetemi világba.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az adatokat ismertetve arról beszélt, minimális a tavalyihoz képest a változás az érettségizők számában, de 2015-höz képest csökkenés mutatkozik.

Mint mondta, 107 ezer 695-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba, közülük 75 ezer 230-an nyertek felvételt, szemben az előző évi 72 ezer 641-gyel; megemlítette, hogy növekedett a felvételizők száma, pedig ez "nem a demográfiai változásokból következett".

Utalt rá: a megmérettetésen sikerrel részt vevők zöme az alapképzésben, nappali szakos képzésben kezdheti meg tanulmányait.



Horváth Zita örömteli fejleményként említette, hogy több olyan területen nőtt a jelentkezők száma, ahol a munkaerőpiac a mainál több szakembert igényel, ide sorolva a mérnök-, az informatikus-, a gépészmérnök-, a programtervező informatikus-, a gazdasági informatikus-, a villamosmérnök-, az általánosorvos-, valamint a gyógypedagógus- és a tanárképzést.

Megjegyezte: a jelentkezések számával párhuzamosan a felvettek aránya is emelkedett ezeken a területeken.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke - emlékeztetve arra, hogy az idei volt a második olyan felvételi, amelyet kizárólag elektronikus formában bonyolítottak le - megemlítette, hogy a fiatalok nagy hajlandóságot mutatnak e megoldás iránt, amit az is jelez, hogy 76 százalékuk az ügyfélkapun keresztül intézte felvételi ügyeit.

Az eljárás során 460 ezer oldalnyi dokumentumot dolgoztak fel, a felvi.hu oldal látogatottsága elérte a 44 milliót, több tízezer ügyben fordultak a fiatalok a hivatalhoz.

Gloviczki Zoltán emlékeztetett arra: a felvételizők augusztus 5-ig, elektronikus formában kapják meg a hivatalos eredményt, fellebbezni 30 napon belül lehet, ugyanakkor a jogszabályok változása miatt idén ez nehezebb és felelősségteljesebb lesz, hiszen a másodfokú elbírálás nem hivatalukhoz tartozik, hanem a jogorvoslathoz közigazgatási pert kell indítani.

Hozzátette: július 27-től érhetők el a felvi.hu-n a pótfelvételi-meghirdetések, ahol azok pályázhatnak, akik nem vettek részt a most záruló eljárásban, vagy annak során nem nyertek felvételt, ebben a körben is kizárólag elektronikus úton, egyetlen helyre lehet jelentkezni.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők a ponthatárok közzététele után. A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.